Policie zadržela muže podezřelého ze zapálení baru v Liberci

Policisté zadrželi muže podezřelého ze založení požáru v baru Black Panther v Liberci. V pondělí večer v něm zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru baru, popsali svědci události. Policisté po muži následně vyhlásili pátrání. Nyní již žádné nebezpečí nehrozí, uvedli. Událost vyšetřují jako zvlášť závažný trestný čin obecného ohrožení.

„V průběhu dnešního dopoledne jsme zadrželi osobu odpovídající popisu a v současné době probíhají další úkony trestního řízení. S ohledem na okolnosti tohoto případu můžeme veřejnost uklidit, že nehrozí další nebezpečí,“ uvedli policisté na síti X.

Na webu policie o zadržení informovala regionální mluvčí Klára Jeníčková. Další informace podle ní zatím nelze poskytnout. Okolnosti vzniku požáru nekomentovala.

Bar nedaleko vlakového nádraží neměl ve svém okolí dobrou pověst. Podle svědků začala událost hádkou mezi obsluhou a jedním z hostů, který si přinesl plastový kanystr. Ten poté zapálil a hodil ho do prostoru. Policie svědectví zatím oficiálně nepotvrdila.

V nemocnicích zůstává třináct lidí

Během požáru libereckého baru utrpělo zranění patnáct lidí, z toho sedm vážné. Hospitalizovaných zůstává třináct lidí. „Zatím jsme nikoho nepropustili, ale dnes jsme letecky jednoho pacienta přepravili do popáleninového centra v Brně,“ řekl ve středu mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. V Liberci je tak hospitalizováno deset zraněných, z toho u tří je zranění vážné.

Nadále ve vážném stavu je i žena, která byla přepravena letecky do Hradce Králové. „Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je stále hospitalizována jedna pacientka ve vážném, stabilizovaném stavu, která utrpěla popáleniny přibližně na deseti procentech těla,“ řekl ve středu odpoledne ČTK mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Na popáleninové klinice vinohradské nemocnice v Praze zůstává jeden pacient, potvrdila mluvčí nemocnice Tereza Romanová. Původně zde byli pacienti dva. „Jeden byl propuštěn do domácího ošetřování,“ dodala.

Doma je již také pacient, kterého s popáleninami prvního stupně na ruce a zápěstí přijala v noci na úterý mladoboleslavská nemocnice. „Zůstal u nás přes noc a v úterý ráno byl propuštěn do domácího ošetřování,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Škoda zatím vyčíslena není

Bar je od požáru uzavřený, jeho provozovatel Theodor Lenárt jeho provoz obnovovat nebude. „Tímto to skončilo,“ řekl ve středu ČTK. Vnitřek baru je podle něj zcela poničený. V pondělí večer osobně v baru nebyl, informace má od svého barmana. „Byl to někdo náhodný, byl tam snad podruhé. Zapálil kanystr a hodil,“ uvedl Lenárt. Co ho k tomu vedlo, netuší. „Nevím, možná měl nějaký konflikt s jinými hosty,“ dodal.

Výši škody způsobenou požárem zatím majitel budovy, v níž bar byl, nezná. „Nahlásili jsme to na pojišťovnu a čekáme na jejich technika,“ řekla ve středu ČTK za majitele správkyně budovy a jednatelka RELIA správy nemovitostí Jitka Eichlerová. Podle ní kromě prostor baru požár žádné jiné škody na budově nezpůsobil.