Podobu stadionu v Hradci Králové změnil nedostatek materiálu. Hrozí také zpoždění stavby

Události: Stadion v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Rozestavěný fotbalový stadion v Hradci Králové se bude po otevření lišit od původních návrhů. Na rozdíl od původních vizualizací bude mít průhledné opláštění. Stavba nového stadionu bude mít navíc měsíc zpoždění a včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července, řekla ve středu primátorka města Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Stavba fotbalové arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021. Jde o největší stavbu v novodobé historii města. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes patnáct let. Stavební sdružení tvoří firmy Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.

S dokončováním stadionu ve městě vznikly diskuze nad podobou vnějšího pláště stadionu. Například podle některých opozičních zastupitelů se zdá opláštění moc průhledné a neodpovídá před stavbou představeným vizualizacím plného pláště.

Náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09) k tomu ve středu uvedl, že o podobě pláště se rozhodlo loni v květnu, opláštění se vybíralo z variant takzvaným vzorkováním. „Propustnost fasády musí být padesát procent. Vizualizace, která vypadala jako kompaktní opláštění, tak vytvářela určitou iluzi, která nemohla být stavbou naplněna,“ sdělil.

Desky z tahokovu umožní protihlukovou ochranu

Podle architektů stadionu byl výběr opláštění kompromisem daným dobou výběru konkrétního typu tahokovu. „Muselo se vybírat z těch tahokovů, které byly loni na jaře v Evropě reálně dostupné, jejichž parametry odpovídaly zadávacím podmínkám a současně nepřinesou investorovi další vícenáklady v řádu možná až desítek milionů korun,“ uvedl architekt Tomáš Vymetálek.

Desky z tahokovu dle stavbařů umožní proudění vzduchu i protihlukovou ochranu. „Jedním z důležitých parametrů pro výběr zvoleného typu opláštění bylo zajištění denního osvětlení v kancelářích klubu,“ ujasnil technický vedoucí stavby Daniel Novotný.

Na výsledném typu, který se nakonec pro fasádu použil, byla podle Vymetálka shoda s techniky, stavitelem, správcem stavby a také se zástupci města. „Stadion ale ještě není kompletně hotový, počkejme si na konečný výsledek,“ dodal.

„Možná ještě budeme uvažovat o nějakých změnách. Například v podobě zelené fasády. Třeba by to vyřešilo i názory veřejnosti,“ řekl Řádek.

Stadion by měl první zápas hostit na začátku srpna

Město podle primátorky v úterý s firmami ve stavebním sdružení jednalo i o zpoždění stavby. Jako zásadní termíny stanovilo 5. srpen, kdy by se na stadionu mělo odehrát první domácí utkání prvoligového klubu FC Hradec Králové, a 3. září, kdy by se měl stadion slavnostně otevřít veřejnosti. „Firmy přisvědčily a deklarovaly, že jsou schopny a ochotny do 30. července realizovat stavbu tak, aby mohla být připravená a zkolaudovaná k prvnímu domácímu zápasu,“ přiblížila primátorka.

Řádek připomněl, že již v dubnu město vyslovilo obavu, že se stavba stadionu může prodloužit o šest až osm týdnů. Toto riziko podle něj stále trvá. „Zhotovitel nás ubezpečuje, že udělá v cílové rovince maximum pro to, aby umožnil odehrát první zápas 5. srpna,“ uvedl.

Při překročení termínu hrozí sankce

V případě nedodržení termínu vyplývají pro dodavatele ze smlouvy finanční sankce dané procentuální částí z ceny díla. Denní sankce pro prvních 13 dní zpoždění vychází na 113 600 korun. Od 14. dne a dále jsou sankce na částce 284 tisíc korun denně.

Springerová k uplatnění sankcí uvedla, že město je v této věci vázáno smlouvou. „Budeme mít jednání s konsorciem firem, abychom si vyjasnili podmínky, které definuje smlouva, a jak dál postupovat,“ uvedla.

Provozovatelem stadionu bude pro následující dva roky městský klub FC Hradec Králové, nájemné bude městu platit ve výši 8,5 milionu korun bez DPH. Podle primátorky půjde o dva ověřovací roky. Prostřednictvím klubu také bude moci město dohlédnout na dovybavení arény pro její víceúčelové využití. Kraj na to městu v následujících třech letech dá sto milionů korun.

Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.