Černá stavba skladů v Hradci Králové dostala po šesti letech povolení

Události: Černá stavba CTP haly v Hradci Králové má po šesti letech povolení (zdroj: ČT24)

Příběh jedné z největších nepovolených staveb v Česku, skladového areálu v Hradci Králové, dostává další kapitolu. Nizozemský developer CTP Alfa získal dodatečné stavební povolení. Je pravomocné. Práce musel přerušit před šesti lety, když vyšlo najevo, že staví načerno.

Zastupitel Hradce Králové Martin Hanousek (Zelení) před šesti lety odhalil, že stavbu nikdo nepovolil. Nyní je po obhlídce staveniště legalizovaného dodatečným povolením zklamaný. „Pro mě je to celé smutný příběh, firma s hodně penězi nakonec dosáhne svého,“ kritizuje Hanousek.

Investorovi CTP povolení na 23 stranách vydal magistrát. „Stavbu stavební úřad povolil, jelikož je v souladu s územním plánem. Investor prokázal splnění všech legislativních podmínek pro dodatečné povolení,“ uvádí vedoucí stavebního odboru na Magistrátu Hradce Králové Michal Jandík.

Stíhání za možný úplatek odloženo

„Stavět chceme začít hned v listopadu, s termínem dokončení na jaře příštího roku a nastěhování prvních nájemníků,“ předpokládá investor a ředitel CTP pro ČR David Chládek. Jednu halu firmy před šesti lety skoro dokončily, druhou rozestavěly. Pak zasáhly úřady. Od té doby investor usiloval o dodatečné povolení. Na pokutách zaplatil 1,3 milionu korun.

Investorovi dlouho chybělo jediné razítko se souhlasem magistrátu s využitím příjezdové komunikace. Nakonec ho dostal. „Městu věnoval dar patnáct milionů korun, který byl využit na stavbu parkoviště u Fakultní nemocnice,“ vysvětluje mluvčí Magistrátu Hradce Králové Kateřina Šmídová.

Policie si nabídku nejdřív vyložila jako pokus o úplatek a stíhala ho. Případ ale odložila. Skupina CTP je jedním z největších developerů v Česku. Provozuje síť logistických a průmyslových parků.