Hradečtí zastupitelé nakonec kývli na dohodu: CTP Invest může dostavět sklady, město dostane 15 milionů

Zastupitelé Hradce Králové umožnili nizozemskému investorovi CTP Invest legalizovat nepovolenou stavbu skladu na okraji města a souhlasili s dostavbou. V hlasování o tom rozhodli v úterý odpoledne – na rozdíl od březnové schůze, kdy dostavbu zamítli. Tehdy scházely čtyři hlasy. Jako kompenzaci dá firma městu 15 milionů, které budou využity na provizorní parkoviště u nemocnice.

Radní sice minulý týden rozhodli, že má být hlasování o dostavbě odloženo až na květen. Nakonec se však dohodu podařilo upravit podle požadavků města.

Podle primátora Alexandra Hrabálka (za ODS) je dobře, že zastupitelé nějak rozhodli a město ví, jak bude „tato nešťastná záležitost“ pokračovat. „Společnost CTP po výhrůžkách v podobě žalob zásadně změnila strategii a začala se chovat jako partner, který chce být dobrým sousedem. Zastupitelům i hradecké veřejnosti se zástupci CTP za dosavadní jednání omluvili a žalobu stáhli,“ uvedl Hrabálek ke schválení dohody.

CTP Invest rozestavěla skladovací haly u výpadovky na Ostravu na přelomu let 2014 a 2015. Její následné snahy získat dodatečné povolení ovšem končily bez úspěchu, i když územnímu plánu stavba odpovídá. Firma dosud proinvestovala 270 milionů, na pokutách za stavbu bez povolení zaplatila zhruba 1,3 milionu korun.

Změna pro Hradec se stavěla proti dohodě

Zastupitelstvo se v minulém volebním období kauzou zabývalo několikrát, dohodu s firmou však zastupitelé vždy odmítli. Nynější zastupitelstvo vzešlé z loňských voleb mělo případ na stole letos v březnu. Pro dohodu tehdy hlasovalo 15 zastupitelů, ke schválení bylo potřeba alespoň 19 hlasů. 

Názor na dohodu nebyl jednotný ani ve vládnoucí trojkoalici ANO, ODS a Změny pro Hradec, která má dohromady 19 hlasů. Hrabálek již dříve ohlásil, že každý bude hlasovat sám za sebe. Tentokrát se už ale našlo 21 hlasů pro dohodu s investorem. Proti byla opět Změna pro Hradec a dva zastupitelé za ANO, naopak ODS jednotně hlasovala pro dohodu.

Firma by měla jako kompenzaci městu dát 15 milionů korun, které by byly účelově vázané na konkrétní projekt. Ještě minulý týden vedení města nemělo jasno v tom, na jaký projekt by peníze měly jít.

Nyní se koalice shodla na tom, že peníze půjdou na stavbu provizorního parkoviště u fakultní nemocnice. Město by naopak mělo společnosti dát souhlas s využitím městských pozemků pro přístupovou cestu k halám. Firmě by to umožnilo získat dodatečné stavební povolení.

Kdyby CTP získala potřebná povolení do léta, mohla by haly dokončit ještě letos. „Dopravní napojení skladového areálu přes Svinarskou ulici bude navíc pouze dočasné, protože tímto územím povede propojení na plánovaný severní obchvat. Do roku 2025 bude muset CTP své haly na silnici napojit novou komunikací na západním okraji areálu,“ uvedl mluvčí radnice Petr Vinklář.