Konvoj francouzské armády dál projíždí Českem, večer zamíří na Slovensko

Českem projíždí konvoj francouzské armády (zdroj: ČT24)

Českem už druhým dnem projíždí konvoj francouzské armády. Dvě desítky kusů vojenské techniky a asi padesát vojáků dorazilo nad ránem do Rančířova na Jihlavsku, kde mají plánovanou zastávku v připraveném stanovém táboře. Večer bude kolona pokračovat na Slovensko. Konečný cíl cesty francouzských vojáků není jasný.

„Navzdory zpoždění, které nabrali francouzští vojáci před Rozvadovem, dorazili do Rančířova u Jihlavy v podstatě podle plánu, a to před 7:00. Viděli jsme i transportéry nebo tanky. Kusy techniky tady budou do večera a v 19 hodin by měly dál vyrazit,“ popsal redaktor ČT Daniel Zach.

Konvoj po odpočinku vyrazí z Rančířova na Jihlavsku po dálnicích D1 a D2 směrem na hraniční přechod Břeclav. Průjezd francouzských vojáků policie koordinuje tak, aby co nejméně omezil běžný provoz na silnicích.  S hodinovou uzavírkou ve směru jízdy konvoje musí řidiči počítat v úterý kolem 22:00 na 11. kilometru dálnice D2.

Vojáci spojeneckých zemí projíždějí Českem i několikrát ročně, obvykle při cestě na zahraniční cvičení armád NATO. Letos v dubnu projížděl přes Česko konvoj nizozemské armády. I tehdy se vojáci přesouvali z Německa směrem na Břeclav. Velký vojenský konvoj americké techniky projížděl Českem v polovině února. Z cvičení Saber Strike 2022 na Slovensku se vracel koncem března.