TÉMA

Armáda Francie

Nejmodernější radary z Francie míří na Ukrajinu. První by měla dostat na konci května

Ukrajina, která čelí ruské invazi, by měla v nejbližší době získat moderní radary Grande Master 200 z Francie. Po únorové návštěvě ukrajinského ministra obrany ve Francii začala kompletace systému, o který má kromě Ukrajiny zájem i Česká republika. Štáb ČT natáčel přímo v halách závodu, který radary vyrábí.
9. 4. 2023|

Lavrov navštívil Mali. Africká země vyměnila francouzské spojence za ruské wagnerovce

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov přijel do Mali stvrdit partnerství s tamním přechodným vojenským režimem. Před rokem junta vykázala francouzské spojence v boji s náboženskými teroristy a nahradila je ruskými žoldnéři z Wagnerovy skupiny, kteří se podle svědectví dopouští v konflikty zmítané zemi zvěrstev a hromadných vražd. Válečné zločiny wagnerovců začala vyšetřovat i mise OSN, její zástupce ale úřady z Mali vyhostily.
9. 2. 2023|

Konvoj francouzské armády dál projíždí Českem, večer zamíří na Slovensko

Českem už druhým dnem projíždí konvoj francouzské armády. Dvě desítky kusů vojenské techniky a asi padesát vojáků dorazilo nad ránem do Rančířova na Jihlavsku, kde mají plánovanou zastávku v připraveném stanovém táboře. Večer bude kolona pokračovat na Slovensko. Konečný cíl cesty francouzských vojáků není jasný.
1. 11. 2022|

Českem projiždí konvoj francouzské armády

Přes Česko bude v pondělí večer a v úterý projíždět konvoj francouzské armády. Konvoj asi dvaceti kusů vojenské techniky v pondělí kolem 18:30 přejel přes hraniční přechod s Německem v Rozvadově na Tachovsku. Nyní míří do Rančířova na Jihlavsku, odkud budou vojáci v úterý pokračovat na Břeclav. Kvůli přesunu bude zhruba na hodinu obousměrně přerušen provoz na Radotínském mostě, který je součástí Pražského okruhu. S hodinovou uzavírkou ve směru jízdy konvoje je třeba počítat i v úterý večer na 11. kilometru dálnice D2.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 19:18|