Nejmodernější radary z Francie míří na Ukrajinu. První by měla dostat na konci května

Události: Francouzské radary pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajina, která čelí ruské invazi, by měla v nejbližší době získat moderní radary Grande Master 200 z Francie. Po únorové návštěvě ukrajinského ministra obrany ve Francii začala kompletace systému, o který má kromě Ukrajiny zájem i Česká republika. Štáb ČT natáčel přímo v halách závodu, který radary vyrábí.

Francouzský radar dokáže zachytit nejrůznější vzdušné cíle včetně raket. Neuniknou mu ani pomalu letící drony, které jinak běžně používané radary nevidí. Grande Master 200 (GM 200) má dosah 250 kilometrů. Supermoderní komplet, který je chloubou francouzské armády, je oblíbený díky své účinnosti i mobilitě.

„Pohyblivost je velmi důležitá zejména teď na Ukrajině. Výhodou je i konstrukce radaru. Jednotlivé díly do sebe zapadají jako ve stavebnici Lego a lze je v terénu rychle měnit,“ sdělila viceprezidentka pro výrobu pozemních radarů GM Marie Gayrelová.

Radar GM 200 vyrábí společnosti Thales v Limours jižně od Paříže. Dohodu o jeho dodání Ukrajině, která čelí ruské agresi, uzavřeli ministři obrany Ukrajiny a Francie v únoru přímo v závodě.

Přísně tajné

Ukrajinské armádě radar pomůže lépe se bránit útokům ze vzduchu. Systém je schopen zachytit i dvě souběžně letící stíhačky a vrtulník bez pohybu. 

Parametry radaru se zkoušejí ve speciální odhlučněné místnosti. „Měří se tu s extrémní přesností vlny jak vysílané, tak i přijímané našimi anténami,“ uvedl viceprezident pro strategii a marketing společnosti Thales Eric Marceau.

Vše je tak tajné, že vše, co štáb ČT natočil, musí projít závěrečnou kontrolou. Ven se totiž nesmějí dostat žádné citlivé záběry.  

Deset až dvacet radarů za rok

Všechny komponenty se sestavují v takzvaném Faradyho sálu. Jde o nejdůležitější část celého závodu. Ročně se tam vyrobí deset až dvacet radarů. „Je to naše největší hala. Je unikátní svými rozměry i počtem systémů, které se tu skládají a každý rok tímto místem procházejí,“ řekla vedoucí produkce radaru GM Sophie Wohlgemuthová.  

Samotný vývoj a sestavení jednoho radaru trvá zhruba dva roky, podílejí se na tom stovky lidí. Radar, který míří na Ukrajinu, ale dokončí v rekordním čase. Používat by ho mohla začít tamní armáda už na konci května. „Je pro nás mimořádně důležité Ukrajinu v této době podpořit,“ dodala Gayrelová.