Kontrola v domově Tmavý Důl odhalila chyby. Má se jimi zabývat policie

Královéhradecký kraj podá policii, antimonopolnímu úřadu (ÚOHS), České inspekci životního prostředí a Inspektorátu práce podněty k prošetření nedostatků v Domově sociální péče (DSP) Tmavý důl. Pochybení zjistila hloubková kontrola hospodaření. Zřizovatelem domova je kraj, který nyní zpřísní systém kontrol v příspěvkových organizacích. Zjištěné nedostatky jsou z období, kdy domovu šéfoval bývalý náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka Antonín Stanislav (oba ODS).

„Hloubková kontrola odhalila plno dílčích zjištění, která mohou nasvědčovat tomu, že došlo k porušení zákona. V tuto chvíli o tom rozhodnout nemůžeme, proto podáváme podněty orgánům činným v trestním řízení či ÚOHS. Uvidíme, jaké budou závěry,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Podle něj má spis krajských kontrolorů asi 120 stran. „Pro mě je to ohromné zklamání,“ dodal.

Stanislav rezignoval k 31. lednu na funkci ředitele po vyjádření hejtmana o jeho možném odvolání, a poté, co vyšly v médiích zprávy kritické vůči Stanislavovi. Nový ředitel zařízení Martin Kryštof Kubák v úterý řekl, že vedoucí funkce opustili tři ze čtyř lidí, a to na vlastní žádost.

Ke škodě se zatím hejtman nevyjádřil

Podezření zjištěná hloubkovou kontrolou se týká například dělení zakázek při nákupu výpočetní techniky, stavebních pracích či nákupu lehkých topných olejů. Kraj nařídil organizaci vymáhat škody, které jí mohly vzniknout. Podle kraje organizace například nedoložila, na jaké stavební projekty a další věci šly vyfakturované dva miliony korun.

Ke způsobené škodě se hejtman nevyjádřil, podle něj by na to mohly odpovědět závěry dalšího šetření. „Hloubkovou kontrolu v DSP Tmavý Důl jsem nařídil na základě prvních dotazů, které jsem dostal ke konkrétním věcem a které jsem chtěl nechat prověřit,“ řekl Červíček.

Královéhradecký kraj zřizuje 113 příspěvkových organizací, mezi roky 2021 až 2023 provedl 307 kontrol. V DSP Tmavý Důl bylo v letech 2017 až 2023 šest kontrol zaměřených na inventarizaci majetku, mezd, cestovních příkazů či evidenci majetku, přičemž podle hejtmanství zjištěná pochybení nebyla nijak zásadní. Mezi lety 2019 až 2023 dosahoval DSP Tmavý Důl podle hejtmanství kladné hospodářské výsledky.