Kolemjdoucí na Šumpersku našel zkrvaveného psa. Někdo se zvíře pokusil zastřelit a zahrabat

Události v regionech: Záchrana týraného psa ze Šumperska (zdroj: ČT1)

Vážně zraněného psa, kterého kdosi postřelil vzduchovkou a pokusil se ho zakopat, nalezli o víkendu lidé na Šumpersku. Veterináři z brněnské kliniky jej pak zachránili a ujali se ho dobrovolníci z Unie zvířat. Péči financují prostřednictvím sbírky. Týráním zvířete se zabývá policie.

Pětiletého psa Bennyho se kdosi zřejmě pokusil zabít – sedmkrát ho střelil do hlavy ze vzduchovky. Když pro něj na skládku hlíny a stavební suti za Horní Libinou přijeli přivolaní zvířecí záchranáři, měl zakrvácené líce, oči zalité krví a byl také od hlavy po ocas pokrytý hlínou. Pachatel totiž zvíře – zřejmě v domnění, že je po střelbě mrtvé – zahrabal do země. Pes ale přežil, podařilo se mu dostat ven alespoň hlavu. A pak jej našel kolemjdoucí.

Dobrovolníci z Unie zvířat přepravili zraněného psa na veterinární kliniku do Brna, kde se začal jeho stav zlepšovat. Podle veterináře Tomáše Klemy se pachateli nepodařilo zasáhnout žádné životně důležité orgány a pravděpodobně ani oči. Hovoří tak o štěstí v neštěstí. „I když se my veterináři setkáváme s různými případy, tento způsob, ta brutalita nás šokovala,“ přiznal.

O Bennyho budou dál pečovat odborníci v záchranné stanici. Prvním krokem bude podle záchranářky Barbory Vašíčkové jeho právoplatné odebrání dosavadní majitelce. „Potom pro něj budeme hledat vhodný domov,“ doplnila. Potřebuje i další nákladnou péči veterinářů, kterou zatím financují dárci. Ti už na transparentní účet poslali přes čtvrt milionu korun.

V domě na okraji Horní Libiny, kde majitelka psa bydlí, nikdo nereagoval na zvonek. Její soused uvedl, že ženě zvíře v minulosti daroval. Odmítl, že by byl Benny zlý pes. „Sem tam na někoho zaštěkal, ale jinak – takový mazel,“ charakterizoval ho.

Co se v Horní Libině přesně stalo, už zjišťují i policisté. „Šumperští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat, za který je možné dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky,“ informovala policejní mluvčí Marie Šafářová.