Klinika v Brně otevřela terapeutické centrum pro léčbu depresí nebo závislostí ketaminem

V Brně začalo fungovat centrum, které se zaměří na ketaminem asistovanou psychoterapii. Jde o léčbu, které dokáže pomoci třeba lidem s depresemi, úzkostmi nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Ketaminem asistovaná psychoterapie trvá několik týdnů a zčásti by ji měla hradit zdravotní pojišťovna. Sám pacient podle odhadů za léčbu zaplatí mezi deseti a patnácti tisíci korunami.

Vznik centra reaguje podle předsedy správní rady Společnosti Podané ruce Jindřicha Vobořila na rostoucí potřebu terapeutických služeb v oblasti duševního zdraví. Při otevření pracoviště řekl, že terapie s využitím látek, které mají psychedelický účinek, se v psychiatrii ukazuje jako zlomová léčba cílící na příčiny onemocnění „Výzkum toho, co nabízí současná psychiatrie, je velmi pozadu za výzkumem jiných onemocnění. Používají se čtyři typy léků, které ale slouží spíše ke snížení symptomů než léčbě příčiny,“ poznamenal Vobořil. 

Terapeutické centrum chce podle něj řešit psychiatrická onemocnění komplexněji a přinést inovativní typ léčby. „Začínáme v Česku dostupným ketaminem. Doufám, že v budoucnu budeme umět využít i další látky, které se ve světě ukazují jako vhodné k léčbě různých traumat. Například MDMA, slangově extáze," vysvětlil.

Ketamin pomáhá při depresích, stresu a závislostech

Ketaminem asistovaná psychoterapie (KAP) může podle Vobořila pomoci zejména lidem trpícím těžkou depresí, posttraumatickou stresovou poruchou či úzkostnými poruchami. Používá se také ke zmírnění závislostí, a to nejen na návykových látkách, ale také třeba na sociálních sítích, nakupování nebo pornu.

„Psychedelika působí jako nástroj k zesílení a otevření psychických procesů jak na neurochemické, tak na psychologické úrovni. V kombinaci s psychoterapeutickým působením poskytují okno příležitosti pro přeprogramování škodlivých vzorců prožívání a chování,“ řekl ředitel pro výzkum a inovace Podaných rukou Viktor Mravčík. Ketamin má podle něj navíc mimořádně rychlý antidepresivní účinek, který nastupuje bezprostředně po podání a přetrvává řadu dní.

Ambulantní léčba

Centrum funguje v režimu ambulance každý všední den. Spolupracují v něm odborníci z oborů psychiatrie, psychologie i adiktologie. „Klient musí nejprve vyplnit vstupní dotazník, následuje on-line rozhovor a psychiatrické a klinicko-psychologické vyšetření a interní vyšetření. Musíme prokázat, že je pro něj léčba ketaminem vhodná,“ popsala provoz psycholožka a vedoucí centra Darina Zámečníková Havlíčková. Odborníci léčbu nedoporučují třeba pro klienty se srdečním onemocněním, zvýšeným nitroočním tlakem nebo těhotným ženám.

Po prokázání vhodnosti následují dvě přípravná sezení. „Pak přichází samotná aplikace, na kterou navazuje integrační sezení. Na závěr doporučujeme účastnit se sezení ve skupině,“ doplnila vedoucí. Kapacitu zatím odhaduje na čtyři až pět podání ketaminu týdně. Do budoucna je ale snaha ji rozšířit.

Léčbu zatím pojišťovny celou nehradí

Léčba ketaminem stojí až 28 tisíc korun. Vobořil dodal, že nyní jednají o financování s pojišťovnami a shání peníze i prostřednictvím sponzorů. Snahou organizace je, aby se pomoc dostala třeba i k lidem, kteří se potýkají se závislostí na drogách nebo s jinou složitou životní situací a nemohou si terapii finančně dovolit. Část si ale pacienti zřejmě budou muset platit sami.