Kamenná Horka zůstává bez vedení. Voliči půjdou k urnám už počtvrté od řádného termínu

Události v regionech: Kamenná Horka stále bez vedení (zdroj: ČT24)

Obyvatele Kamenné Horky čekají další komunální volby. K urnám půjdou už počtvrté od loňského září, kdy byl původní celorepublikový termín voleb do obecních zastupitelstev. V obci, která má asi tři sta obyvatel, ani po třetím hlasování k dohodě na rozdělení funkcí nedošlo. Kamenná Horka je tak už víc než rok bez fungujícího vedení, rozhádaní jsou zastupitelé i obyvatelé.

„Lidi už to samozřejmě nebaví, protože už to třikrát bylo,“ komentoval plánované čtvrté hlasování obyvatel obce Miroslav Svoboda.  

Vzhledem k tomu, že se řada zvolených zastupitelů nedokázala domluvit, někteří se mandátů vzdali. Jejich počet tak klesl pod zákonné minimum a zastupitelstvo se rozpadlo.

Opozici vadilo, že jí vítězná strana stávající starostky Lucie Podborské (SNK) nenabídla žádnou funkci. „Sdružení nezávislých kandidátů si rozdělilo post starostky, post místostarosty, člena kontrolního výboru, finančního výboru i předsednictví,“ vyjmenoval opoziční zastupitel obce Ivan Ulehla (VZO). Starostka to pro ČT odmítla komentovat.

Obec nemá už rok sestavený rozpočet. Podle místních se zastavil její rozvoj. Neshody rozdělily i samotné obyvatele. „Pomalu se tady ani nezdravíme,“ komentoval jeden z obyvatel Kamenné Horky.  

Dosavadní starostka bude Kamenou Horku v omezeném režimu řídit dál, a to až do nadcházejících, v pořadí už čtvrtých voleb. Jejich termín vyhlásí ministerstvo vnitra.