Známosti na rozhodování o soudci Kozákovi vliv nemají, rozhodl Ústavní soud

Městský soud v Brně mohl rozhodnout v případu soudce Jana Kozáka. Soudce nepravomocně odsouzený za zneužití pravomoci žádal o jiný tribunál. Působil totiž u Krajského soudu v Brně a některé kolegy z městského soudu prý zná osobně. Podle Ústavního soudu (ÚS) to řízení neovlivňuje.

Obžaloba Kozáka viní, že chtěl po termínu účelově zařadit do insolvenčního řízení pohledávku na 450 tisíc korun. Termín pro přihlašování pohledávek končil 31. srpna 2016, soudce se ji ale měl snažil zařadit do procesu ještě 7. září.

Podle obžaloby Kozák předstíral, že pohledávku nalezl ve svém spisu, do kterého byla vložena omylem. A chtěl ji datovat k 31. srpnu. Podatelna to odmítla. O totéž se snažil ještě 13. září v soudní kanceláři, úřednice však pohledávku opět přinesla do podatelny, kde ji nepřijali. 

Jan Kozák se u soudu v listopadu hájil tím, že pochybila podatelna, která pohledávku neopatřila razítkem a takto se následně omylem ocitla u něj ve spisu. Poukázal na dvě desítky pochybení různého druhu, která podatelna podle něj udělala. Přičítal to její přetíženosti.

„Podatelna je přetížená, chyby prostě dělá. Práce je bezchybně nezvládnutelná, to není obžaloba soudních úřednic, to je konstatování faktu,“ řekl ve své závěrečné řeči před soudem Jan Kozák.

U soudu vypovídaly i úřednice, s chybějícím razítkem na osobně doručeném podání se ale prý nesetkaly. Jan Kozák byl už v minulosti spojovaný s postupy v insolvenčním řízení Oděvního podniku Prostějov, bývá spojovaný i s konkurzní mafií.

Kozák chtěl, aby se jeho případem zabýval pražský soud

„Stěžovatel není soudcem Městského soudu v Brně, tedy se nejedná o soudce činného u soudu, který věc rozhoduje v prvním stupni. (…) Věc se Městskému soudu v Brně neodnímá a dále podle stejného ustanovení se pro řízení o opravných prostředcích odnímá Krajskému soudu v Brně a přikazuje se k projednání a rozhodnutí Krajskému soudu v Ostravě,“ píše Ústavní soud v usnesení, které je od čtvrtka dostupné v soudní databázi.

Ústavní soud tak dává za pravdu Nejvyššímu soudu ČR. Ten zamítl Kozákovu žádost o přesunutí případu k jinému tribunálu už v červnu. Kozák tvrdil, že mezi brněnskými městskými soudci má řadu známých, a chtěl, aby věc řešil pražský soud.

Městský soud v Brně uložil Kozákovi v listopadu za zneužití pravomoci trest 15 měsíců podmíněně odložených na tři roky. Kozák vinu popřel a odvolal se. Spis teď podle rozhodnutí ÚS dostane Krajský soud v Ostravě. A ne ten brněnský, kde Kozák roky působil. Nyní je soudce dočasně zproštěn funkce. České televizi to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.