Pelikán připravil soudce Kozáka o talár. Už podruhé

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil funkce soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka, kterého stíhá policie pro podezření ze zneužití pravomoci. Informaci o Pelikánově kroku přinesl web Česká justice, soudce chce proti ztrátě taláru podat opravný prostředek. Opakuje se tak situace z letošního března.

Soudce Kozák bývá spojovaný s konkurzní mafií a čelil kritice za postupy v insolvenčním řízení Oděvního podniku Prostějov. Podle informací serveru Aktuálně Bezpečnostní a informační služba v minulosti zaznamenala, že se na Kozákově krajském soudě s insolvencemi manipulovalo.

U Nejvyššího správního soudu čelil v březnu kárné žalobě, kvůli které ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán 1. dubna dočasně zbavil funkce. Na konci téhož měsíce NSS v neveřejném zasedání kárné řízení zastavil a v důsledku toho zrušil i rozhodnutí ministra. 

Na to ale reagoval prezident Miloš Zeman a poskytl policii souhlas se zahájením trestního stíhání. K tomu došlo v polovině června, policisté brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) soudce podezřívají ze zneužití pravomoci.

Kozák chystá opravný prostředek

Na kroky policie nyní podruhé reaguje i resort spravedlnosti. „Soudce Kozák byl zproštěn funkce z důvodu trestního stíhání, které souvisí s výkonem jeho funkce soudce,“ řekla České justici mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Doplnila, že se tak stalo minulý týden. „Mohu potvrdit, že se tak stalo, budu proti tomu podávat opravný prostředek,“ uvedl Kozák. 

Soudce Kozák podle informací České justice už loni v září zjistil v jím vedeném insolvenčním spise přihlášku do řízení o oddlužení fyzické osoby, které vedla jeho kolegyně soudkyně Hana Hrstková. O celé věci učinil úřední záznam a věc předal příslušnému soudnímu oddělení.

Učinil tak ale chybným způsobem, který záhy napravil a o celé věci obratem informoval místopředsedy soudu, kteří s ním celou věc měli projednat. Na policii byl Kozák v této věci podle České justice poprvé podávat vysvětlení 21. března tohoto roku.