Za korupci dostal bývalý soudce 5,5 roku

Jičín - V korupční kauze litoměřických soudců dostal bývalý soudce Josef Knotek 5,5 roku vězení a pokutu 150 tisíc korun. Spolu s ním byl obžalován i další soudce Ladislav Jelínek, který si odnesl tříletý podmíněný trest. Podle obžaloby oba soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz. Další tři obžalovaní v kauze dostali dvouleté podmínky. Rozsudek není pravomocný.

Soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová dostala trest dva roky vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let a také peněžitý trest ve výši 10 tisíc korun. Podmínky ve výši dva roky se zkušební lhůtou na tři roky za podplácení uložil jičínský okresní soud také Antonínu Kühnovi a Antonínu Marčaníkovi. Obžalobě čelí v kauze také Michal Motejl, jeho záležitost ale soud vyloučil k samostatnému projednávání.

Advokáti obžalovaných v závěrečných řečech zpochybnili opatřené důkazy, zejména údajně nezákonně pořízené odposlechy. Zpochybňovali i přidělení případu soudu v Jičíně, věc prý byla senátu soudce Theodora Petryšína přidělena nezákonně mimo rozvrh práce soudu. Podle advokátů bylo řízení plné procesních chyb.

„Stávající stav dokazování neumožňuje soudu spravedlivě rozhodnout,“ řekl v závěrečné řeči Knotkův advokát Pavel Polák. Navíc se podle jeho slov případ odehrával pod tlakem médií, hovořil dokonce o mediálním lynči.

Soudci podle spisu za úplatu ovlivňovali několik kauz. Podle obžaloby ve třech případech šlo o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v další o ovlivnění trestního řízení. Obžalováni byli z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby