Nejvyšší správní soud zastavil kárné řízení s brněnským soudcem Kozákem

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v neveřejném zasedání zastavil kárné řízení se soudcem brněnského krajského soudu Janem Kozákem. V důsledku toho zrušil i rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o Kozákově dočasném zproštění výkonu funkce soudce. Bez dalších podrobností to uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

„Já zatím neznám důvody tohoto rozhodnutí. Pro mne to znamená, že se vrátím ke své činnosti a budu pokračovat tam, kde jsem přestal,“ komentoval rozhodnutí Kozák.

Kárnou žalobu na soudce dostal Nejvyšší správní soud 22. března. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ho pak dočasně zbavil funkce od 1. dubna, Kozák ale proti tomu podal stížnost.

Kárný senát NSS rozhodoval neveřejně. Očekávalo se, že rozhodne jen ohledně stížnosti soudce Kozáka proti jeho dočasnému zbavení funkce. „Bližší informace budou k dispozici pravděpodobně již v pátek,“ doplnila mluvčí.

O Kozákovo odvolání v minulosti usiloval někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který na něj podal i předchozí kárnou žalobu. Podle Pospíšila si soudce tehdy sám přiděloval insolvenční kauzy. O talár ale nepřišel, kárný senát mu na půl roku vzal příplatek za funkci místopředsedy. Soudce také čelil kritice například za postupy v insolvenčním řízení Oděvního podniku Prostějov.