Soudce Jan Kozák z Brna nesmí soudit. Ministr spravedlnosti jej zbavil funkce

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO zbavil funkce soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka, který je spojován s konkurzní mafií. Nesmí soudit do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který bude rozhodovat o kárné žalobě, která byla na soudce podána. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Jan Kozák podle agentury ČTK proti ministru rozhodnutí podá opravný prostředek. Své dočasné zproštění funkce blíže komentovat nechce.

Kozák byl podle Aktuálně.cz v roce 2015 vlivným místopředsedou Krajského soudu v Brně. Čelil kritice například za postupy v insolvenčním řízení Oděvního podniku Prostějov. „BIS v minulosti podle serveru upozorňovala na krajský soud, kde zaznamenala manipulování s insolvencemi a údajnou brněnskou konkurzní mafií.“

Kozák nesmí soudit od 1. dubna. O jeho odvolání v minulosti usiloval někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který na něj podal kárnou žalobu. Podle Pospíšila si tehdy sám přiděloval insolvenční kauzy. O talár ale nepřišel. Kárný senát mu na půl roku vzal příplatek za funkci místopředsedy.

Připravujeme podrobnosti