Ústavní soud odmítl první ze stížností v kauze soudce Havlína

Ústavní soud (ÚS) odmítl první ze čtyř stížností, které podali lidé odsouzení v korupční kauze kolem bývalého pražského soudce Ondřeje Havlína. Plyne to z justiční databáze. Podle informací ČTK jde přímo o stížnost Havlína. Kromě něj se na soud obrátili ještě podnikatel Jaroslav Kříž, bývalý šéf policejní inspekce Boris Štefl a bývalý státní zástupce František Fiala. Jejich podněty zatím zůstávají nerozhodnuté.

ÚS zatím ve své databázi nezpřístupnil odůvodnění odmítavého usnesení. Pod stejnou spisovou značkou je k dispozici jen starší rozhodnutí o vyloučení soudce Davida Uhlíře z projednávání Havlínovy stížnosti. Znají se 40 let, byli spolužáky na právnické fakultě.

Vedoucí vnějších vztahů soudu Vlastimil Göttinger ke konkrétní spisové značce potvrdil odmítnutí stížnosti, jméno pisatele neuvedl.

„ÚS tak v posuzované věci žádné pochybení ústavněprávní relevance v postupu a rozhodnutích obecných soudů neshledal. Stěžovatel svou ústavní stížností ve skutečnosti jen pokračuje v polemice se závěry dokazování a právního hodnocení v rámci podústavního práva, které řádně provedly obecné soudy,“ citoval Göttinger z usnesení.

Havlína pomohly usvědčit odposlechy

Havlín si má za korupci a ovlivňování případů odpykat pět let a tři měsíce ve vězení. Podle rozsudku nezákonně zasahoval do trestního řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování podle obžaloby doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Trestnou činnost pomohly rozkrýt odposlechy.

Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby, před soudem však odmítl vypovídat. Mluvil až u odvolacího Krajského soudu v Praze. Vinu nepopíral, přestože proces označil za nezákonný, nespravedlivý a vykonstruovaný policií. „Dojel“ prý na svoje „legrácky, srandičky a řeči“. Havlín v minulosti působil také jako diplomat.

obrázek
Zdroj: ČT24

V kauze figurovalo sedm odsouzených. Jen čtyři z nich se bránili dovoláním k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěli. Šlo o stejnou čtveřici, která využila také poslední mimořádný opravný prostředek, tedy ústavní stížnost.

„Jejich výhrady nemají opodstatnění, popřípadě nevyhovují uplatněným dovolacím důvodům, neboť rozsudek soudu prvního stupně ani rozsudek odvolacího soudu vytýkanými vadami netrpí,“ stálo v loňském usnesení Nejvyššího soudu. 

Bývalému státnímu zástupci Fialovi justice uložila tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty. Šlo o tehdejšího advokáta Karla Matějku a advokátního koncipienta Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Podle verdiktu brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Úplatky prý zprostředkovával další odsouzený Ludvík Sýkora.

Havlínův známý Gejza Berky dostal podmínku za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Posledním odsouzeným je Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil jeho trestní řízení.