Za korupci a ovlivňování případů dostal soudce Havlín pět let

Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín si za korupci a ovlivňování případů odpyká pět let a tři měsíce. Rozhodl o tom odvolací Krajský soud v Praze, který tím snížil původní rozsudek šesti a půl roku vězení. Rozsudek je pravomocný.

O Havlínovi už loni v červnu rozhodoval kladenský soud. Vedle 6,5 roku tehdy dostal také peněžitý trest 350 tisíc korun a musel odevzdat nelegálně drženou zbraň. Odvolací soud délku žaláře snížil, u pokuty setrval. Pokud bývalý soudce peněžitý trest nezaplatí, prodlouží se mu pobyt za mřížemi o deset měsíců.

Šedesátiletý Havlín míří do vězení za to, že v letech 2012 a 2013 nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování bylo podle obžaloby doprovázeno žádostí, nabídkou či poskytnutím úplatku. 

Policie kauzu odhalila díky odposlechům a skryté kameře, kterou dala Havlínovi do kanceláře. Ta zaznamenala, jak dostává úplatek od advokáta zastupujícího řidiče přistiženého s alkoholem v krvi. Natočila i to, jak se soudce o peníze dělí s žalobcem Františkem Fialou. Řidič se pak díky Hlavlínovi a Fialovi vyhnul vězení.

Odvolací soud zohlednil věk

Při snížení trestu soud přihlédl k Havlínovi doznání, věku nebo zdravotnímu stavu. Zároveň ale upozornil na to, že se korupce dopustil dlouholetý pracovník justice. „Je to trestná činnost, která je zavrženíhodná a vysoce společensky nebezpečná. Taková trestná činnost poškozuje jméno justice,“ prohlásila předsedkyně odvolacího trestního senátu Eva Milcová.

Vedle Havlína čelilo obžalobě dalších šest lidí. Do vězení z nich zamíří pouze státní zástupce František Fiala, kterému dnes odvolací senát potvrdil tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty.

Události: Pět let pro soudce Havlína (zdroj: ČT24)

Havlín: Nejsem obluda z apokalypsy

Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby, před soudem však odmítl vypovídat. Ke kauze se poprvé podrobně vyjádřil v dnešní emotivní závěrečné řeči, při které několikrát výrazně zvýšil hlas a opakovaně útočil na žalobkyni Lenku Bradáčovou. Vinu ovšem nepopíral, přestože proces považuje za nezákonný, nespravedlivý a vykonstruovaný policií.

Jakýkoliv odsuzující rozsudek, který bude spojen s trestem odnětí svobody, se v mém případě rovná vynesení trestu smrti.
Ondřej Havlín
odsouzený soudce

„Nejsem žádný andílek, ale nejsem ani obluda z apokalypsy,“ prohlásil. Odsuzující rozsudek ve spojení s trestem vězení považuje  - s ohledem na svůj zdravotní stav - za vynesení verdiktu smrti. „Dojel jsem na svoje legrácky, srandičky a řeči,“ uvedl také Havlín, který kromě kariéry soudce působil jako diplomat. 

Samotného vyhlášení rozsudku se neúčastnil. Podle advokáta Michala Hráského mu nebylo dobře. Jak se staví ke zmírnění trestu, advokát nekomentoval. „Vážné to pro něj nepochybně je vzhledem k jeho věku a vzhledem k jeho zdravotnímu stavu,“ řekl Hráský. S klientem se chce poradit také o mimořádném opravném prostředku, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu. Neodloží však nástup do vězení.

Bradáčová: Havlín ohrozil důvěru justice

Kromě Havlína a Fialy v případu figuroval advokát Karel Matějka a advokátní koncipient Boris Štefl, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Podle verdiktu brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Úplatky prý zprostředkovával další odsouzený Ludvík Sýkora.

Havlínův známý Gejza Berky dostal podmínku za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Posledním odsouzeným je Jaroslav Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil jeho trestní řízení.

O zamítnutí Havlínova odvolání coby nedůvodného usilovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Muž podle ní ohrozil důvěru justice. V hodinové závěrečné řeči navrhla zamítnutí odvolání i dalším čtyřem obžalovaným, jejichž advokáti chtěli zrušení původních trestů.

Soudce je nezávislý a nestranný, je představitelem jedné z mocí uvnitř státu a soudit za úplatky je naprosto nepřijatelné.
Lenka Bradáčová
vrchní státní zástupkyně

„Já si myslím, že tak, jak soud rozhodl, tak to plně odpovídá důkazům, které policie v průběhu celého řízení shromáždila,“ řekla novinářům po vynesení rozsudku. Pro Bradáčovou byl Havlínův případ první pravomocně ukončenou kauzou, kterou měla v roli vrchní státní zástupkyně na starosti od začátku případu.

Ondřej Havlín není v Česku prvním soudcem, který usedl na lavici obžalovaných. V minulosti se justice zabývala i případy, kdy soudci okrádali advokáty, zřejmě nejznámější je pak kauza zmanipulovaných konkurzů, do které měl být zapleten ústecký soudce Jiří Berka. V listopadu ho v Táboře nepravomocně odsoudili na 8,5 roku.