Studnice bojují s nedostatkem vody. Radnice hloubí už třetí vrt

Události v regionech: Studnice hloubí už třetí vrt (zdroj: ČT24)

Nedostatek pitné vody řeší Studnice na Vyškovsku. Tamní vrty pomalu vysychají a v letních měsících v obci došla voda úplně. Ve čtvrtek tam proto začali hloubit další vrt, který by měl situaci zlepšit. Nové zdroje pitné vody hledají i jiné obce v kraji.

Oba padesát metrů hluboké vrty obce Studnice vysychají. To je důvod, proč ve čtvrtek začali hloubit třetí. „V horním vrtu poklesla hladina o sedm metrů během čtyř let, na spodním vrtu poklesla hladina o čtyři metry,“ nastínil vedoucí provozu vodárenství společnosti Insta Miroslav Zavadil.

Radnice se kvůli nedostatku vody v minulosti musela obrátit na obyvatele. „Hlásili jsme to v rozhlase, aby lidé šetřili, aby zbytečně nenapouštěli bazény, nezalévali pitnou vodou. Myslím si, že občané to pochopili,“ řekl starosta Jaroslav Fládr (nestr.).

I přesto v posledních letech voda v létě několikrát došla. „Celkově patří jižní Morava k nejsušším oblastem České republiky a zároveň je to nejteplejší oblast. Dopady sucha a rozvoje sucha jsou samozřejmě větší a citelnější než v jiných částech republiky,“ popsal klimatolog ČHMÚ Pavel Zahradníček.

Sucho ve vrtech řešila radnice dovážkou vody


Ve Studnicích si vodu museli několikrát nechat dovézt v cisternách a přečerpat do místního vodojemu. Podle Zavadila musely cisterny do obce zajíždět poslední tři roky. „Vždycky v červenci, v teplých měsících,“ řekl.

Aby k tomu nedošlo i letos, bude nový vrt ještě o 30 metrů hlubší než dva stávající. Obec za něj zaplatí 600 tisíc korun, s hloubením by měla odborná firma skončit do dvou dnů. Hydrogeolog bude následně celý měsíc čerpacími zkouškami testovat, jestli je vrt dostatečně vydatný a voda kvalitní.

Nový zdroj pitné vody hledají také v Ivani na Brněnsku, tam loni na podzim vyvrtali osm čerpacích vrtů, které by měly vodou zásobovat zhruba deset tisíc obyvatel v okolních obcích.

Nedostatek vody řeší i Jihomoravský kraj. Možnosti čerpání zkoumá hned v několika obcích, třeba v Oslavanech na Brněnsku, v místě bývalých uhelných štol.