Soud poslal do vězení ženu, která okrádala seniory přímo v bytech. Při činu ji zachytila kamera

Ženu, která okrádala seniory, poslal soud do vězení (zdroj: ČT24)

Trest dva roky vězení dostala brněnská zlodějka, která podle soudu okradla čtyři seniory postupně o víc než 100 tisíc korun. K její smůle ji ale naposled při krádeži přistihly kamery nainstalované v bytě jedné starší ženy. Pachatelka se pak k činům přiznala.

Evu Lakatošovou loni v létě v bytě 94leté brněnské seniorky zachytily kamery. Sotva se k ní otočila zády, zlodějka jí vzala z peněženky tisícikoruny. Pro další kořist se neváhala vrátit. Kamery seniorce do bytu kvůli jejímu bezpečí nainstalovali příbuzní.

Právě kamerový záznam přispěl k odsouzení ženy s bohatou kriminální minulostí, stejně jako svědectví dalších tří seniorů, které podobným způsobem okradla. Nezbylo jí než se přiznat. „Moje klientka není v jádru zkažená, ale měla těžký život. Teď už přichází do určitého věku, tak si to uvědomuje, snaží se napravit,“ uvedl obhájce Oldřich Ševčík.

„Je v současné době stíhaná pro další trestnou činnost, takže se domnívám, že ten modus operandi jejího jednání je dán, prokázán,“ řekl státní zástupce Radek Němec. Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Ale jen z procesních důvodů. Žena se tak vězení nevyhne.

Prevencí je nechat cizí lidi za dveřmi

Video zveřejnila před Vánoci policie coby varování. Taky Gerta Mazalová ze Sdružení ochrany spotřebitelů připomíná, že jsou senioři pro podvodníky a zloděje vůbec nejsnadnější kořistí. „Když školím seniory na různých besedách, tak jim vždycky říkám, ať nepouští do bytu cizí lidi. To je jediná a bezpečná ochrana,“ vysvětlila Mazalová.

Důvod důvěřivosti vidí hlavně v osamělosti starých lidí a šarmu zlodějů. Těm pak policisté zpravidla takové krádeže jen obtížně prokazují. Kamery, které usvědčily brněnskou recidivistku a pomohly ji poslat za mříže, jsou podle nich výjimkou.