Rozestavěný památník u Brna desetiletí chátral. Jeho část nyní bude sloužit k vyhlídkám do okolí

Události v regionech: Rozhledna v Křepčicích (zdroj: ČT24)

Skoro po čtyřiceti letech od zahájení výstavby se dočká oficiálního otevření památník bratislavsko-brněnské operace. Atypická stavba v Křepicích mezi Brnem a Břeclaví má připomínat osvobození Brna na konci druhé světové války. Dlouho to vypadalo, že torzo půjde k zemi. Vedení obce se ale před časem rozhodlo, že za dva a půl milionu korun nechá opravit vyhlídkovou kopuli.

Na vrch Čertoraj v Křepčicích zavítal osobně za přísného utajení 23. dubna 1945 velitel frontu, sovětský maršál Rodion Malinovskij. Z pozorovatelny sledoval průběh dělostřelecké přípravy a vydal z ní také rozkaz k úderu na Brno.

„Je to vlastně jediná doložená návštěva takhle vysokého velitele přímo na frontě na místě styku s nepřítelem,“ uvedl místopředseda křepčického Klubu přátel vojenství Marek Štýbl. 

V lokalitě, odkud sovětský vojevůdce na konci druhé světové války osvobozoval Brno, začali místní v roce 1984 v rámci akce Z stavět monumentální památník. Původní projekt byl opravdu velkolepý. Počítalo se s terasovitou úpravou celé části kopce a na pomnících měly stát tanky a letadla.

S prací na památníku se přestalo den po sametové revoluci

Po roce 1989 ale kvůli změně politického režimu zájem dílo dokončit rychle opadl. A torzo začalo zarůstat. Před dvěma lety dokonce hasiči jako součást cvičení odstřelili hlavní budovu. Vedení obce na Břeclavsku se ale před časem rozhodlo, že alespoň originální rozhlednu přece jen dokončí.

„Zachování vyhlídky je i takové poděkování občanům, kteří tady zanechali spoustu brigádnických hodin. Veřejnosti otevřeme rozhlednu v sobotu 15. dubna, v den výročí osvobození Křepic,“ uvedla starostka Božena Rozkydalová (nestr.).

Po otevření zůstane rozhledna s výhledem na Brno návštěvníkům volně přístupná.