Rozhledna Babí lom nad Lelekovicemi otevírá pro turisty. Její rekonstrukce trvala rok

Rozhledna Babí lom je po roce opět přístupná turistům. Dělníci dokončili celkovou rekonstrukci. Slavnostní otevření šedesát let staré a patnáct metrů vysoké stavby je naplánováno na sobotu.

„K opravě jsme přistoupili v momentě, kdy už byl stav neudržitelný, původní dlažba odpadávala a hrozilo, že se voda dostane do konstrukce rozhledny a ohrozí její statiku. Původní plán tedy byl vyměnit poškozenou dlažbu, postupně jsme ale zjišťovali, že jsou zapotřebí i další opravy,“ popsal starosta Lelekovic Aleš Mikauš (nez.).

Voda už se do konstrukce rozhledny dostala, bylo tedy zapotřebí sanovat betonové podhledy i výztuhy a vyměnit dlažbu. Rozhledna má i novou fasádu ve stejné podobě, jako byla ta původní. „Snažili jsme se zachovat vzhled, který dostala rozhledna při stavbě před 61 lety. Jedinou změnou vzhledu tak je dřevený prvek, který zvyšuje úroveň zábradlí. To už neodpovídalo současným normám, bylo příliš nízké,“ dodal starosta.

Materiál nosili dělníci v rukách

V průběhu rekonstrukce museli dělníci všechen stavební materiál nanosit vlastníma rukama. Technika se na vrchol nedostala. Oprava přišla obec Lelekovice na dva miliony korun, tři sta tisíc korun z toho poskytl Jihomoravský kraj.

Na skalnatém hřebenu Babí lom byly vyhlídkové prvky už od roku 1882, po druhé světové válce ale trámová rozhledna i altán zanikly. Novou rozhlednu, která na místě stojí dodnes, vybudovali v roce 1961 lelekovičtí Sokolové podle návrhu brněnského architekta Mojmíra Korvase. Okolí rozhledny v posledních letech doplnily další prvky, například odpočinkové místo Lelkovadlo.

Dostavby se dočká rozhledna v Křepicích

Dokončení se dočká také rozhledna v Křepicích nedaleko Brna. Ta měla být součástí památníku Bratislavsko-brněnské operace. S jeho výstavbou se začalo v roce 1984. Práce ale skončily den po sametové revoluci. Od té doby rozestavěné torzo začaly pohlcovat okolní stromy. Památník měl připomínat osvobození Brna od nacistů Rudou armádou. Zahájení obchvatného úderu 23. dubna 1945 se zúčastnil osobně i velitel operace maršál Malinovský. Z kopce nedaleko Křepic u Brna sledoval průběh dělostřelecké přípravy. Obec plánuje otevření rozhledny na příští rok.