Kraj pošle Moravskému Krumlovu miliony na úpravu zámku. Kvůli Muchově epopeji

Deset milionů korun dá Jihomoravský kraj na úpravu zámku v Moravském Krumlově, finanční podporu ve čtvrtek schválili zastupitelé.  V zámku by město mělo od příštího léta vystavit plátna Alfonse Muchy, Slovanská epopej už byla na krumlovském zámku k vidění i v minulosti. Nyní si město plátna půjčí od Prahy, která pro ně zatím nemá prostory. Úpravy zámku mají stát až 40 milionů, město usiluje i o 13 milionů z ministerstva kultury.

O podpoře Krumlova krajští zastupitelé hlasovali najednou s více projednávanými body. Ruku pro zvedlo všech přítomných 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel. Starosta šestitisícového Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) řekl, že se bude snažit získat od kraje i další peníze.

Město Moravský Krumlov, které ročně hospodaří s rozpočtem kolem 150 milionů korun, chce od začátku roku pracovat na úpravách zámku, aby ještě v první půli začal zkušební provoz bez pláten. Na zámku by se měla vyměnit okna, pracovníci se zaměří i na topení, zabezpečení a nasvícení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Epopej pro 50 tisíc návštěvníků 300 dní v roce

Soubor pláten by mohl být k vidění od června nebo července. Krumlov chce epopej vystavovat celý rok, podle Třetiny asi 300 dní v roce. V minulosti lidé mohli v Krumlově vidět epopej od dubna do konce října.

„Vidělo ji asi tak 25 tisíc lidí za půl roku. Městskému kulturnímu středisku to přinášelo dva až tři miliony korun. Nyní chceme, aby za rok epopej vidělo 50 tisíc lidí,“ uvedl Třetina. Po odvezení Muchových obrazů podle něj skončil například hotel Epopej, v němž je nyní ubytovna, nevyužitý je i sál. 

Cyklus obrazů tvoří dvacet velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Do roku 2011 byly obrazy zhruba 50 let v Krumlově, v roce 2011 je tehdejší vedení Prahy nechalo odvézt. Nyní jsou v depozitáři Galerie hlavního města, protože je Praha nemá kde vystavovat.