Kostel v Předkláštěří prochází opravou. Restaurují se lavice i obří obraz nad oltářem

Události v regionech: Oprava kostela v Předkláštěří (zdroj: ČT24)

Většina prací na obnově kostela v památkově chráněném areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří na Brněnsku je hotová. Zbývá dokončit především hlavní oltář, pak také křtitelnici a kazatelnu. Práce za celkem sedmačtyřicet milionů korun mají skončit příští rok.

Zvenku už je jako nový, uvnitř kostela Nanebevzetí Panny Marie ale ještě stojí lešení. „Probíhají restaurátorské práce. V současnosti zejména na hlavním oltáři, který se obnovuje komplexně, to znamená mramory, umělé mramory, zlacené prvky a všechno ostatní,“ vyjmenoval faráč Josef Rybecký.

Dokončená už je třeba výmalba a zprovoznit se podařilo i barokní umyvadlo v sakristii. „Bylo pouze očištěno, dochovalo se v původním stavu z roku 1652 a napojili jsme ho na vodovod i odpad, aby mohlo fungovat,“ popsal Rybecký. 

Některé vybavení převezli restaurátoři do svých dílen a pracují na nich tam. Patří mezi ně například dřevěné lavice, některé jejich části bylo třeba vyměnit. „Bylo to prožráno červotočem, byla tam neaktivní dřevomorka,“ přiblížil majitel restaurátorské firmy A. Q. Attentus Qualitatis Ladislav Rozsypal.

Kvůli restaurování plátna si musela firma pronajmout větší prostory

Další restaurátorská firma má na starosti obraz z hlavního oltáře. Musela si kvůli němu dokonce pronajmout větší prostory, plátno má totiž téměř dvacet metrů čtverečních. „Na obraze budou prováděny opravy defektů, které jsou v barevné vrstvě. Jsou to některé vypadlé části barvy, ale není jich mnoho a bude prováděno hlavně čištění obrazu,“ popsal jednatel společnosti Pastiglia Martin Čihalík.

Práce v tomto případě budou trvat zhruba měsíc. Během října by se tak obraz společně s lavicemi mohl vrátit na své původní místo. Hotový má být kostel v areálu Porta coeli na konci příštího roku.

Restaurovaný obraz má dvacet metrů čtverečních
Zdroj: ČT24