TÉMA

Restaurování

Zavřete oči, přicházím. Do kin se vrací milovník Kristian

Národní filmový archiv digitálně restauroval veselohru Kristian s Oldřichem Novým v hlavní dvojroli. Premiéru v biografech měl snímek týden po vypuknutí druhé světové války, nyní se do kin opět vrací.
22. 4. 2024|

Lidický památník shání miliony na zrestaurování dětského sousoší, poničilo ho počasí

Třináct milionů korun shání lidický památník na zrestaurování Pomníku dětských obětí války. Stav sousoší 82 dětí, které nacisté zavraždili v roce 1942, je podle památníku v kritickém stavu. Vyhlásil proto veřejnou sbírku. Peníze od lidí pomohly už při odlévání soch. Tehdy na ně přispěli nejen Češi, ale i Němci, Dánové nebo Japonci.
18. 3. 2024|
Doporučujeme

Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.
18. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:47|

Akt barokní malířky zakryla dobová cenzura. Restaurátoři ho digitálně odhalí

Raně barokní malířka Artemisia Gentileschiová namalovala v roce 1616 akt, který byl o něco později upraven, aby nepohoršoval. Po několika staletích se dočká odhalení díky restaurátorům. Ti zahájili ve Florencii postupné čištění cenzurovaného díla. Potrvá šest měsíců, poté by mělo být odhaleno ve své původní podobě – ovšem jen virtuálně. Skutečný obraz už vrátit v čase nelze. Restaurování cenzurovaného obrazu má i symbolický přesah, jméno Artemisie Gentileschiové nabývá na významu v souvislosti s hnutím MeToo.
15. 11. 2022|

Na zámku v Zákupech restaurují Navrátilovy malby. Strop se vrátí do habsburských dob

Restaurátoři opravují na zámku v Zákupech na Českolipsku stropní malby Josefa Navrátila. Pocházejí z let 1850 až 1851, kdy byl zámek zařizován jako letní sídlo pro posledního českého krále Ferdinanda Dobrotivého. Zmizel i historický paskvil, který vytvořili restaurátoři v padesátých letech doplněním maleb o barokní ornamenty.
24. 5. 2022|

O unikátní historický kolotoč pečují restaurátoři. Jeho dřevění koně se rozhýbou příští rok

Restaurátoři začali opravovat dřevěnou konstrukci historického kolotoče na pražské Letné. Atrakce z konce devatenáctého století, svého druhu jedna z nejstarších v Evropě, nefunguje už patnáct let. Původně se přitom měla roztočit už před čtyřmi lety.
23. 9. 2021|

Jedny z největších obrazů v Česku restaurují na kroměřížském zámku. Opravou projde celý sál

Sněmovní sál v kroměřížském zámku prochází péčí restaurátorů, kteří ve výšce sedmnácti metrů obnovují obrazová plátna na stropě. Na místě se odehrával ústavodárný říšský sněm v roce 1848 a prostor posloužil i jako kulisa pro scény legendárního filmu Amadeus. Památka je i součástí seznamu UNESCO.
2. 9. 2021|

Kostel v Předkláštěří prochází opravou. Restaurují se lavice i obří obraz nad oltářem

Většina prací na obnově kostela v památkově chráněném areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří na Brněnsku je hotová. Zbývá dokončit především hlavní oltář, pak také křtitelnici a kazatelnu. Práce za celkem sedmačtyřicet milionů korun mají skončit příští rok.
31. 8. 2021|

Muchovy prvotiny zdobí radnici v Hrušovanech nad Jevišovkou. Úřad fresky postupně odkrývá

Radnice v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku má novou zrestaurovanou fresku Alfonse Muchy, která pokrývá strop nové zasedací místnosti. Muchovy malby z dob jeho mládí jsou již odkryté v kanceláři starosty, ve vestibulu a v podatelně úřadu. Místní je vítají, jezdí se na ně ale dívat zájemci z Plzně nebo i Rakouska, řekla místostarostka města Eliška Volná (za KSČM).
23. 8. 2021|

Dvacet let restaurování. Kadaň chce zapsat františkánský klášter na seznam UNESCO

Více než čtyři sta let staré vzácné malby odkryli restaurátoři v kostele františkánského kláštera v Kadani. Na jejich záchraně pracovali dvě dekády. Kostel je kompletně zrestaurovaný a vrací se do něj i mobiliář a varhany z 18. století. Poprvé si ho návštěvníci prohlédnou v červenci. Kadaň usiluje o zápis památky na seznam UNESCO.
21. 6. 2021|

Relikviář sv. Maura se po dvaceti letech čistí. Památka pojištěná na půl miliardy se bude stěhovat

Po dvaceti letech odborníci důkladně čístí relikviář svatého Maura na zámku v Bečově nad Teplou. Jejich práci provází podrobná dokumentace, která by měla posoudit, jestli se jeho stav nezměnil, řekl restaurátor Andrej Šumbera. Čištění jedné z nejcennějších movitých památek v zemi má na starosti. Relikviář v letošním roce čeká stěhování do nových prostor v takzvaných Pluhovských domech, které se v současné době na zámku a hradu Bečov rekonstruují.
1. 5. 2021|

Na hradě Veveří odkrývají nástěnnou malbu. Zakryla ji změna vkusu

Na hradě Veveří odhalují restaurátoři rokokovou nástěnnou malbu. Výjevy pokrývají všechny stěny jedné z rohových místností této památky nad brněnskou přehradou. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout v létě.
19. 1. 2021|

Břevnovský klášter má netušený umělecký poklad. Bolestného Krista stvořil Hans von Aachen

Břevnovský klášter se může nově pochlubit obrazem od Hanse von Aachena – a to přesto, že se jeho sbírka nijak nerozrostla. Kunsthistorici umělce nově identifikovali jako autora díla dosud anonymního vyobrazení Bolestného Krista. Obraz po výzkumu restaurovali a nyní se vrátil na své místo v klášteře.
22. 12. 2020|

Ručně tkaná opona se vrátila na scénu olomouckého divadla

Moravské divadlo znovu zdobí historická ručně tkaná opona s vyobrazením Olomouce. Opona, která prošla náročnou restaurací, se na místo vrátila v souvislosti s letošními stými oslavami působení české divadelní scény v Olomouci. Ručně tkaná reliéfní tapiserie o rozměru osmdesát metrů čtverečních je podle ředitele divadla Davida Gerneše největší na světě.
16. 12. 2020|

Dva barokní kostely v Brně budou mít zrekonstruované interiéry. Velkou část zaplatí dotace města

Dvě z nejvýznamnějších barokních památek na území Brna – kostel svatého Leopolda a jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie – získají od města dotaci na dílčí opravy. Díky příspěvku se tak podaří zaplatit restauraci lavic, soch a dekoračních prvků, které na odborný zásah čekají desítky let.
25. 11. 2020|

Na barokní most v hraničním pásmu u Mikulova se zapomnělo. Před opravou jej museli dělníci vykopat

Turistům bude od léta přístupný historický most ze 17. století mezi Mikulovem a Sedlecem, který je součástí areálu kulturní památky letohrádku Portz Insel. Po letech chátrání jsou dělníci hotovi s jeho opravou, trvala rok. Spolu s mostem prošly rekonstrukcí i okolní cesty vedoucí do Rakouska. Náklady jsou zhruba 32 milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace.
17. 5. 2020|

Národní muzeum pomůže s obnovou památek v Palmýře. Zaškolí také syrské restaurátory

Letos na jaře by měly do Česka zamířit ze syrské Palmýry artefakty, které poškodili teroristé z organizace Islámský stát. Restaurátoři jim začnou vracet původní podobu, což dosud komplikovala bezpečnostní situace v Sýrii. Jak se přímo v ruinách antického města přesvědčil štáb České televize, zničené monumenty na opravy stále čekají.
18. 2. 2020|

Malíř Chagall překvapil odborníky. Vystačil si s osmi odstíny a noční košilí

Nizozemští restaurátoři hlásí nečekaný objev v obrazech Marca Chagalla. Odkrytí malířského tajemství ruského avantgardisty zabralo restaurátorům pět let. Podrobný výzkum ukázal, že slavný malíř používal pouze několik odstínů barev a že mu jako plátno často posloužil třeba ubrus nebo prostěradlo.
18. 9. 2019|

Mladí restaurátoři opět pracují na zámku ve Slavkově. Návštěvníci je při tom mohou sledovat

Studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské pracují i letos ve slavkovském zámku na opravách historického nábytku, a plní tak odbornou praxi. Tentokrát opraví stůl a rohovou skříň s želvovinou z první poloviny 19. století. Návštěvníci mohou restaurátory pozorovat při práci na hlavní prohlídkové trase zámku.
23. 5. 2019|

Veterány silnic se budou učit opravovat v Ostravě. Vysoká škola báňská otevřela unikátní obor

Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě (VŠB-TUO) se v pátek otevřela restaurátorská dílna historických motocyklů. Opravovat se v ní budou také stroje někdejšího závodníka a akademického sochaře Miroslava Rybičky, který kraji před čtyřmi lety daroval kolekci motocyklů včetně vzácných kousků.
29. 3. 2019|