Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Svitavský mechanický betlém je opravený (zdroj: ČT24)

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.

Mechanický betlém podle redaktorky ČT Šárky Rusnákové sestává z pěti domácích betlémů. Patřily právě německým rodinám, které ve Svitavách žily. „Svitavy byly v 30. letech minulého století betlémářské město. Po odsunu (německých obyvatel) skončil betlém ve svitavském muzeu. Když tehdejší pracovníci po 10 letech vytáhli betlém na světlo, zjistili, že se nedá vystavovat,“ uvedla kurátorka Městského muzea a galerie ve Svitavách Blanka Čuhelová. 

Peníze na obnovu betléma, ale i na jeho vystavení, však muzeum nemělo. Hrozilo, že se vyhodí, případně že se ho ujme některé z větších muzeí. „Za to, že se betlém vrátil do Svitav, vděčíme svitavským obyvatelům, kteří si ho pamatovali a ptali se, kdy do Svitav přijde,“ řekla Čuhelová. 

Restaurátor Kamil Andres při práci na mechanickém betlémě
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Návrat betléma se podařilo zrealizovat až po třiceti letech úsilí, tedy v roce 2012. Od té doby se na jeho restaurování pracovalo. „Celý jeden rok jsme restaurovali mechaniky, takových je tam přes šedesát. Byly tam třeba i figurky, které mechaniku neměly, byly poškozené, takže se muselo všechno doplnit,“ popsal restaurátor Kamil Andres. 

Restaurátorské práce si vyžádaly tisíce hodin a podílela se na nich řada restaurátorů, vedle Kamila Andrese například Šárka a Petr Bergerovi. V roce 2015 byl betlém zapsán mezi kulturní památky.

Díky betlému vznikne nové muzeum

Restaurátor ocenil preciznost zpracování betléma i to, jak se jednotlivé figurky pohybují. Unikátní je však i z jiného pohledu. Zajímavostí je, že vznikal zhruba 150 let. „Unikátním způsobem demonstruje vývoj betlémářství v průběhu celého tohoto období,“ sdělil ředitel Městského muzea a galerie Svitavy Hynek Stříteský. 

Betlém zabírá prakticky celou místnost svitavského muzea, právě proto bude vystavován jenom v období adventu. „Významným způsobem omezuje muzejní činnost. Přijde nám to ale jako škoda, a proto jsme se s vedením města rozhodli, že založíme nové Muzeum mechanických betlémů,“ uvedl ředitel. Nové muzeum by mělo sídlit nedaleko toho stávajícího.
 

Nové muzeum by mělo ukazovat nejen mechanické betlémy samotné, ale také to, jakým způsobem fungují. Lidé tak budou moci nahlédnout do jejich útrob. V části budovy by měla být i herna pro děti. „Na projektu spolupracujeme s brněnským architektem Markem Štěpánem,“ prozradil Stříteský. Muzeum má stát 92 milionů korun, 85 procent nákladů chce město získat z dotací. 

Nové muzeum by se mělo propojit s takzvanou Ottendorferovou knihovnou. „Tím bychom získali možnost, že by se do této knihovny mohli dostat i vozíčkáři,“ uvedla místostarostka Svitav Ditta Kukaňová (nestr.). Mechanický betlém by se do nového objektu mohl přestěhovat už v roce 2027.