Dvacet let ho nikdo neviděl. Unikátní mechanický betlém vystaví na zámku v Dřevohosticích

V Dřevohosticích na Přerovsku se opět představí unikátní mechanický betlém, který před zhruba padesáti lety vyrobili místní obyvatelé. Betlém bude k vidění po dvou dekádách v jedné z místností tamního zámku, momentálně ho opravují dobrovolníci. Obec tak bude mít druhé, poněkud neobvyklé jesličky; ve středu zde instalovali betlém se čtyřiceti postavami v životní velikosti, který náměstí zdobí již devatenáct let.

Mechanický betlém byl dříve vystavený v dřevohostickém kostele, zhruba před dvaceti lety však z kostela najednou zmizel. Každým rokem se totiž rozšiřoval a ve svatostánku už pro něj nebylo místo, nahradil ho menší betlém. 

Jde o betlém typu Svaté země, dělali ho místní chlapíci mezi lety 1955 až 1957 na popud tehdejšího faráře.
Ladislav Sigmund
bývalý starosta Dřevohostic

Unikátní mechanické jesličky teď procházejí kompletní opravou. Na ní se podílí i Ladislav Sigmund, který byl šestnáct let starostou Dřevohostic. Dobrovolníci natírají jednotlivé figurky a je potřeba také znovu rozhýbat mechanické strojky. 

V provozu už je vodní mlýn poháněný čerpadlem z pračky, přes který teče do bazénku voda, točí se i větrný mlýn. Rozpohybovat je potřeba ještě pás s postavami vycházejícími z městské brány.

„Opravu betlému asi rozdělíme na dvě etapy, těch poškozených figur je opravdu hodně,“ řekl Sigmund. 

Amatérská práce, přesto srdcová záležitost

Betlém obsahuje zhruba třicítku lidských postav a dvacet zvířat. Kromě rozsvěcování světýlek v oknech domků či ohníčku u pasáčků, má po opravě získat i řadu vylepšení. Na obloze by se měly rozsvítit i hvězdy a do budoucna by mohl mít i některé české výjevy. 

„Je to dílo takové amatérské, ale co je děláno z lásky, je vždy hezké,“ doplnil Sigmund, který stál i u zrodu betléma s postavami v životní velikosti, který každý rok zdobí dřevohostické náměstí. 

Sochy obřího betléma jsou vytvořeny v životní velikosti z polystyrenu. Postavy pocházejí z dílny místního výtvarníka Alexandra Forýtka, který jim dal podobu některých místních obyvatel.

„Poprvé byl vystaven v roce 2001, tehdy šlo jen o svatou rodinku. Poté se postupně rozšiřoval a nyní již čítá zhruba čtyřicet postav,“ doplnil Sigmund. U jeslí nechybí například vozka se sáněmi a s koněm, řezník porážející vepře či mlynář vezoucí pytel mouky. Se svými nástroji tam stojí například bubeník nebo trumpetista.