Za betlémy na Vysočinu: Třešť znovu láká na unikátní sbírku domácích betlémů

Návštěvníci mohou obdivovat betlémy až do 2. února (zdroj: ČT24)

V Třešti na Jihlavsku se otevřela tamní největší atrakce pro turisty: takzvaná Betlémská cesta. Zájemci mohou až do 2. února putovat po městě a navštěvovat rodinné betlémy. Ty jsou k vidění zdarma přímo v domech jejich majitelů, často řezbářů. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet na vlastní ruce, jak by jim to šlo třeba s dlátem. Loni navštívily betlémy v Třešti více než dva tisíce lidí.

V Třešti má stavění betlémů tradici delší než 200 let. Na počátku 19. století to byly betlémy papírové, ve druhé polovině 19. století se pak objevují dřevěné figurky. Dnes působí ve městě Spolek přátel betlémů, který pro zájemce otevřel řezbářský kurz.

Betlémská cesta v Třešti se dostala i na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Po jemnickém Běhu o Barchan byla druhou zajímavostí z Kraje Vysočina na tomto seznamu.

Seznam domácností, kde je možné si betlémy prohlédnout, najdou zájemci na webu města

Výroba betlémů má v Třešti dlouhou tradici
Zdroj: ČT24

Kamera ČT navštívila rodinný betlém u Bukvajů, kde mají 290 figurek. Stejně jako jeho žena vyřezává i Jan Bukvaj postavy z lipového dřeva. „Začnete si od toho kopejtka, pak děláte nohy, protože ovčí nohy jsou hrozně slabé,“ popisuje návštěvníkům úskalí při výrobě figurek Jan Bukvaj.

Aby všichni dobře viděli, museli u Bukvajů omezit počet návštěvníků v místnosti: jen během středečního dopoledne se u nich vystřídaly tři desítky turistů.

Kromě 14 domácností se mohou zájemci o betlémy vypravit také do stálé expozice v Schumpeterově domě, do kostela sv. Kateřiny a vystaveny jsou rovněž ve strojírenské firmě Podzimek a synové a v Zámeckém hotelu. Už od konce listopadu jsou pak třešťské betlémy k vidění také v Praze v Jindřišské věži.