Dva barokní kostely v Brně budou mít zrekonstruované interiéry. Velkou část zaplatí dotace města

Dvě z nejvýznamnějších barokních památek na území Brna – kostel svatého Leopolda a jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie – získají od města dotaci na dílčí opravy. Díky příspěvku se tak podaří zaplatit restauraci lavic, soch a dekoračních prvků, které na odborný zásah čekají desítky let.

V brněnském kostele svatého Leopolda už s umisťováním restaurovaných prvků končí. Celkově je vyjdou na víc než sedm set tisíc korun, víc než půl milionu z toho pokryje příspěvek města. „Byla tam řada doplňků, doplňovalo se to ve dřevě, takže se prvky dořezávaly ze stejného dřeva, jako bylo původní,“ vysvětlil restaurátor Petr Lacina.

V interiéru ale zdaleka nejde o první, a už vůbec ne poslední zásahy. „Laicky řečeno, je tady práce jak na kostele. To znamená, práce nikdy nekončí. Pro příští rok počítáme s opravou kazatelny, kde rozpočet bude kolem osmi set tisíc korun,“ řekl provinční delegát Českomoravské provincie Hospitálského řádu svatého Jana z Boha Martin Richard Macek.

Staré lavice poškodilo bombardování

Na začátku nutných úprav jsou i v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Díky příspěvku ve výši devět set tisíc korun mohli zrestaurovat pět lavic v pravé zadní části lodi. Ostatní by ale v ideálním případě měly následovat. „To je všechno důsledek poškození při bombardování ve čtyřiačtyřicátém roce, kdy spadla nad těmi lavicemi klenba kůru, varhany to zničilo a materiál se nasypal dolů a lavice poškodil,“ popsal rektor kostela Nanebevzetí Panny Marie Vojtěch Suchý.

Po válce se poničené dubové dřevo nahradilo levnější a měkčí variantou, nevyhovujícím smrkem. „Nejde jenom o to, že to jsou pěkné lavice, raně barokní, jde o bezpečnost. Každý rok jsou v kostele koncerty, varhanní festival a spoustu dalších,“ řekl Vojtěch Suchý. Aby na koncerty i bohoslužby chodili lidé rádi i nadále, jsou další opravy nevyhnutelné.