Kárný soud odvolal exekutora Homolu. Neodůvodnil převody desítek milionů korun

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu odvolal z funkce brněnského exekutora Jaroslava Homolu, a to kvůli neodůvodněným převodům desítek milionů korun. Senát jednal v nepřítomnosti kárně žalovaného, bez omluvy nedorazil. Muž podle zástupkyně navrhovatele vinu dříve popřel, kárný návrh považoval za nesmysl. Homola byl dlouholetým soudním exekutorem v obvodu Brno-město. Proti rozhodnutí není odvolání přípustné.

Podle předsedy senátu Jiřího Pally šlo o závažný kárný delikt, kdy exekutor porušil povinnost vést odděleně peníze získané z exekucí od dalších účtů. Kárný návrh podala v roce 2021 tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Homolovi vytýkal bezmála 150 neodůvodněných převodů peněz mezi jeho zvláštními účty, které souvisely s výkonem jeho exekutorské činnosti, a provozními podnikatelskými účty. A neodůvodněné převody peněz ve prospěch třetích osob a za účelem soukromých plateb. Podle návrhu šlo v roce 2020 o transakce asi za 65 milionů korun. Část peněz putovala podle návrhu například i na pobyt zaměstnanců v Řecku.

Homola neprojevil sebereflexi, kárný senát uložil nejpřísnější trest

„Narušil důstojnost exekutorského povolání a ohrozil důvěru v odborný a spravedlivý výkon exekuční činnosti,“ uvedla za navrhovatele Lucie Čevelová. Řekla, že pochybení nebyla výjimečná, ale systémová, převody označila za chaotické a nahodilé. Věcí se zabývala i policie, případ ale odložila. Podle Čevelové mimo jiné z toho důvodu, že nepřišla žádná stížnost na to, že by někomu nějaké peníze chyběly.

Ministerstvo dříve s mužem také jednalo o dohodě o vině a trestu. Homola ale podle Čevelové neprojevil žádnou sebereflexi, kárný návrh považovat za nesmysl a požadoval jeho zpětvzetí. Převody mezi účty vysvětloval v některých případech jako omyl či pochybení zaměstnance, u některých vysvětlení podle Čevelové ani nepodal. „Je zcela nepřípustné, aby exekutor nedokázal vysvětlit převod peněžních prostředků v řádu několika milionů korun,“ zdůraznila Čevelová.

Odvolání z funkce je nejpřísnější postih, který může kárný senát exekutorovi uložit. Jde o výjimečné opatření. První taková rozhodnutí soud vynesl v roce 2015, kdy odvolal z funkcí exekutory Oldřicha Svobodu z Hradce Králové a Iva Nedbálka z Ostravy. Svobodu senát potrestal za nerespektování dohledových orgánů a za průtahy. U Nedbálka šlo o vysoké dluhy a další nedostatky v činnosti.