Covid omezil venkovní práce vězňů, chybí obcím nebo nemocničním kuchyním

Obcím chybí odsouzení pracovníci, vězni totiž museli kvůli pandemii omezit práce mimo nápravné zařízení. Počet pozitivních ale klesá i v jejich řadách, v současné době věznice evidují už jen 150 nakažených. I proto Vězeňská služba ve středu jednala o jejich možném návratu. Rozhodovat o něm budou ředitelé jednotlivých zařízení.

Ještě před rokem se v brněnských Bohunicích čtyři odsouzení starali o ořez přerostlé zeleně, pískoviště nebo úpravy chodníků. Teď tito lidé radnici chybí. „Dělá to firma, která se stará o celé Bohunice, nemá na to tolik času, a navíc je to finančně náročnější,“ nastínil starosta místní části Antonín Crha (KDU-ČSL).

Podle ředitele Vazební věznice Brno Dušana Gáče pracovalo v roce 2019 mimo zařízení 230 odsouzených. „V roce 2020 sedmdesát odsouzených a letos jsme měli pouze šest odsouzených na těchto pomocných pracích. Tímto jsme reagovali na protiepidemická opatření,“ řekl Gáč.

Pracovat mimo zdi věznice odsouzení sice můžou, ale jen v určitých oborech, například v potravinářství, odpadovém hospodářství nebo zdravotnictví. V nemocniční kuchyni pracuje i Lukáš, který je v polovině svého 32měsíčního trestu. Ve Fakultní nemocnici Brno je už šestý měsíc. „Určitě je lepší pracovat na venkovním pracovišti. Je to takové volnější, člověk není tak uzavřený, pracuje s normálními civilními lidmi,“ popsal.

Propad hlásí i jinde. V Kuřimi se omezení práce týkalo vězňů zejména v první vlně epidemie v Česku během loňského roku. Teď z celkových 550 odsouzených pracuje 193.

O uvolnění opatření vězeňská služba jednala ve středu. Rozvolňovat chce pomalu, o práci za zdmi věznice tak bude rozhodovat každý ředitel sám.