TÉMA

Kuřim

Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|

Autobusové nádraží v Kuřimi je hotové, přestavba stála 131 milionů korun

Necelé dva roky od začátku prací v Kuřimi na Brněnsku slavnostně otevřeli přestavěné autobusové nádraží. Jeho kompletní obnova, která zahrnovala rozšíření počtu nástupišť, vybudování zastřešení, parkoviště, kamerového systému i opravu silnic a chodníků, přišla na 131 milionů korun.
27. 6. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Češi ničí kvůli ruské agresi pomníky rudoarmějců. „Lidé mají krátkou paměť,“ obává se historik

V reakci na ruskou agresi na Ukrajině lidé poškozují pomníky vojákům Rudé armády z druhé světové války. Nápisy či barvy ukrajinské vlajky se objevily v Brně nebo v Kuřimi. Například v Přibyslavi se kvůli opakovanému vandalství rozhodli sochu rudoarmějce raději dočasně uschovat. Podle vojenského historika Eduarda Stehlíka si ale lidé vybírají pro vyjádření svých názorů na Rusko špatný terč, v Rudé armádě totiž bojovalo i mnoho Ukrajinců.
14. 3. 2022|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

Covid omezil venkovní práce vězňů, chybí obcím nebo nemocničním kuchyním

Obcím chybí odsouzení pracovníci, vězni totiž museli kvůli pandemii omezit práce mimo nápravné zařízení. Počet pozitivních ale klesá i v jejich řadách, v současné době věznice evidují už jen 150 nakažených. I proto Vězeňská služba ve středu jednala o jejich možném návratu. Rozhodovat o něm budou ředitelé jednotlivých zařízení.
13. 5. 2021|

Víc zeleně, vodní prvky, kavárna. Kuřim chce na náměstí vrátit život

Náměstí Osvobození v Kuřimi se změní. Úprava je podle vedení města navržená tak, aby lidé měli opět důvod se tam setkávat nebo třeba pohodlně nakoupit. Ještě letos začnou dělníci upravovat silnici.
3. 3. 2021|

TOS Kuřim propustil třetinu zaměstnanců, další firmy hromadné propouštění zvažují

Jedna z největších jihomoravských strojíren, firma TOS Kuřim, musela přistoupit k hromadnému propouštění zaměstnanců. Výpověď jich dostalo sedmdesát. Zejména kvůli pandemii koronaviru totiž přišla o několik velkých zakázek. Společnost dlouhodobě podniká zejména v Rusku, ale také v Turecku nebo Indii.
26. 2. 2021|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|

V Kuřimi našli leteckou pumu. Policie musela evakuovat obyvatele okolních ulic

Policie dnes evakuovala asi tři stovky obyvatel Kuřimi včetně žáků odborné školy kvůli nálezu letecké pumy z druhé světové války. Pumu pyrotechnik pumu deaktivoval a převezl jí k odborné likvidaci na bezpečné místo. Lidé se domů mohli vrátit zpět za více než dvě hodiny.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 10:59|
Paměťová stopa

Podzemní štoly za Kuřimí zachránily za války mnoho životů. Květoslava Domincová je jednou z posledních pamětnic

Jednadevadesátiletá Květoslava Domincová je jednou z posledních pamětnic válečného bombardování Kuřimi. Jako mladá dívka strávila konec války v provizorním krytu – ve štole vyhloubené do kopce Záruba. Štoly měly původně sloužit jako výrobní haly zbrojovky, Němci je ale nestačili dokončit.
29. 1. 2020|

Břeclavská věznice se asi rozšíří do sousední městské knihovny. Stávající budova už nestačí

Naplněnost věznic na jižní Moravě ve většině případů překračuje 100 %, Vězeňská služba proto uvažuje o rozšíření některých stávajících prostor a ve hře je i výstavba prostor zcela nových. Například v Břeclavi se zvažuje rozšíření do prostor současné městské knihovny. Ve Znojme pak už finišuje výběr zhotovitele nové věznice pro 64 vězňů.
26. 11. 2019|

Úsekové měření nebo retardéry. Obce řeší, jak zpomalit neukázněné řidiče

Nepřiměřená rychlost je podle policejních statistik jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Jen o uplynulém víkendu se takových na českých silnicích stalo přes sedmdesát. Aby neukázněné řidiče zpomalily, zavádějí další města a obce úseková měření a staví retardéry. Na jihu Moravy chtějí pořídit radary například v Kuřimi, Jinačovicích nebo Lelekovicích.
15. 10. 2019|

Většina vězňů skončí po propuštění znovu za mřížemi. Nová asociace jim pomáhá s návratem do života

Dva ze tří vězňů v Česku se po propuštění znovu vracejí za mříže. Recidiva je v tuzemsku vyšší než ve vyspělých zemích Evropy, kde se pohybuje mezi 40 až 50 %. Právě to chce změnit nová asociace, která sdružuje organizace pomáhající trestancům s návratem do normálního života.
4. 10. 2019|

CTP hodlá postavit ve Šlapanicích průmyslovou zónu. Obyvatelé jsou proti

Rozšíření průmyslové zóny a nové bydlení až pro tisíce lidí v okolí Šlapanic plánuje developerská společnost CTP. Území je podle ní výhodné svou polohou blízko Brna, mezi letištěm a železnicí. Dvě třetiny nové zástavby by mělo tvořit zázemí pro firmy, zbytek lesopark, byty nebo prostory ke sportu. Vedení a obyvatelé Šlapanic však s plány nesouhlasí.
5. 9. 2019|

Dálnice nebo silnice první třídy. V roce 2025 se možná začne stavět úsek tahu 43 z Bořitova do Svitávky

Pokud vyjde optimistická varianta, tah z Bořitova do Svitávky by se mohl začít stavět už v roce 2025. Není jasné, zda střední část komunikace číslo 43 bude dálnicí, nebo silnicí první třídy. I tak by se podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radima Fialy mělo v úseku jezdit 130 kilometrů v hodině. Stávající silnice bude ještě nejméně deset let přetížená, ŘSD proto chystá na několika místech její stavební úpravy.
1. 8. 2019|

Před nálety se v nich během války ukryly tisíce lidí. Kuřim zpřístupnila štoly pod kopcem Záruba

Úkryty pod kopcem Záruba v Kuřimi jsou nově přístupné lidem. Město tam vybudovalo expozici, která připomíná události z období války. Úprava štoly vyšla kuřimskou radnici na víc než milion korun. Z toho zhruba padesát procent pokryla dotace od Jihomoravského kraje.
19. 12. 2018|

První den uzavírky silnice z Brna do Svitav: Zmatení řidiči a kolony na objízdné trase

První pracovní den uzavírky na silničním tahu I/43 z Brna do Svitav zdržel stovky řidičů. Dělníci opravují kilometr a půl dlouhý úsek mezi Kuřimí a Lipůvkou. Tuto část musí osobní auta objíždět přes okolní obce a na mnoha místech se tak v dopravní špičce tvořily kolony.
2. 7. 2018|