Většina vězňů skončí po propuštění znovu za mřížemi. Nová asociace jim pomáhá s návratem do života

Větší sklon k recidivě mají muži (zdroj: ČT24)

Dva ze tří vězňů v Česku se po propuštění znovu vracejí za mříže. Recidiva je v tuzemsku vyšší než ve vyspělých zemích Evropy, kde se pohybuje mezi 40 až 50 %. Právě to chce změnit nová asociace, která sdružuje organizace pomáhající trestancům s návratem do normálního života.

Ve věznici v Kuřimi je jen menšina vězňů za mřížemi poprvé. Z celkových zhruba 600 trestanců je asi 400 recidivistů, kteří jsou ve věznici opakovaně. A celorepublikový průměr je na tom podobně.

Větší sklon k recidivě mají přitom muži. „Obecně se dá předpokládat, že se odsouzení vrací kvůli stejným trestným činům, který spáchali poprvé,“ uvedl mluvčí kuřimské věznice Milan Nový. 

S tím, aby to bylo poprvé, ale také naposledy, má pomoci nová asociace. Její terapeuti radí nejen těm, kteří jsou ještě za mřížemi, ale i těm, kteří jsou už na svobodě. „Do této chvíle byla pomoc roztříštěná, v rámci republiky různé organizace spolupracovaly s různými věznicemi. A cílem této asociace je sjednotit poskytovatele,“ vysvětluje vedoucí služby Podané ruce Ondřej Bílý. 

Většina vězňů je za mřížemi opakovaně
Zdroj: ČT24

Asociace už pomohla třeba Magdaleně, která se dostala za mříže kvůli drogám. Z věznice ve Světlé nad Sázavou ji propustili po dvou letech letos v lednu. „Nejtěžší bylo asi postupné setkávání se s rodinou… a celkově jsem byla taková zmatená. Nevěděla jsem, co dřív, kam dřív zajít,“ popisuje pocity po propuštění z vězení. 

Dluhy Magdaleny, které dosahují asi 200 tisíc korun, jí pomohli pracovníci vyřešit osobním bankrotem. 

Asociace sdružuje deset organizací: Český helsinský výbor, DP Work, LIGHTHOUSE spolek, Mezinárodní vězeňské společenství, Nová šance, Společnost Podané ruce, Romodrom, RUBIKON Centrum, ŠANCE P.R.O. a VOLONTÉ CZECH.