Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé Brna schválili prodej pozemků za 154 milionů korun (zdroj: ČT24)

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.

Brněnští zastupitelé rozhodli například o prodeji tří pozemků o výměře pět hektarů v katastrálním území Kuřimi. Zdejší ornou půdu získalo město už v 16. století, podle zastupitelů se však tyto pozemky už městu nehodí. Prodat je chtějí ve veřejné dražbě alespoň za 154 milionů korun.

„Jedná se o pozemky, které jsou v budoucnosti určené územním plánem pro bytovou výstavbu, čili pozemky jsou to zajímavé. Ovšem musí být dořešeno dopravní napojení,“ konstatoval starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Dalších více než 180 milionů chce město Brno získat z prodeje pozemků pod kuřimským golfovým areálem. Nabídlo je provozovateli komplexu, který se má k návrhu vyjádřit do 10. dubna letošního roku. Pokud o ně za stanovenou cenu zájem mít nebude, půjdou nejspíš do aukce.

Podobným způsobem chce vedení města v blízké době zpeněžit majetek zhruba za půl miliardy korun. Rozprodat chce postupně řadu mimobrněnských parcel, zemědělskou půdu nebo plochy brownfieldů.

„Jsou tam opravdu nejrůznější pozemky nebo objekty. Všechny mají společné to, že město ani v současné době ani v budoucnu neuvažuje o tom, že by je užívalo,“ vysvětlil radní pro oblast majetku Jiří Oliva (SOCDEM).

„Veškeré příjmy z prodeje nemovitého majetku jdou do rozpočtu, a v rámci schvalování rozpočtu jdou na potřebné výdaje,“ doplnila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Opozice je hlavně proti prodeji bytových domů

K prodeji však nejsou jenom pozemky, ale i bytové domy. Za necelých padesát milionů korun zkoušelo Brno prodat například třípatrový dům v ulici Pekařská v centru města, kupec se ale zatím nenašel, cena se tak bude snižovat.

Právě prodej bytů však kritizuje opozice. „Nám určitě nevadí prodej pozemků a majetků, které jsou zbytné, ale prodej bytových domů, které by se daly opravit a nabídnout k pronájmu občanům města, to je za nás špatně,“ sdělil opoziční zastupitel Marek Lahoda (Piráti).

„Není nutné vždycky všechny byty pronajímat jako sociální, pokud se jedná o kvalitní bytový fond, tak může město fungovat jako pronajímatel s péčí řádného hospodáře a nájemným, které se blíží nájmu tržnímu,“ vysvětlila Jana Drápalová (Zelení). „Do budoucna to bude vadit, protože pak už nebude mít město kde brát,“ doplnil Jiří Kment (SPD).

Ekonom: Brno je dobrý dlužník

Podle odborníků současné hospodaření města Brnu věrohodnosti neubírá, dokonce ani v případě, že by v budoucnu mělo majetkem ručit.

„Město je považované za poměrně dobrého dlužníka. Zpravidla se město zbavuje pozemků, které z nějakých důvodů nepotřebuje. Samozřejmě je potřeba posuzovat lokalitu a konkrétní účel,“ konstatoval ekonom z Katedry veřejné ekonomie na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně Eduard Bakoš.