Před nálety se v nich během války ukryly tisíce lidí. Kuřim zpřístupnila štoly pod kopcem Záruba

Úkryty pod kopcem Záruba v Kuřimi jsou nově přístupné lidem. Město tam vybudovalo expozici, která připomíná události z období války. Úprava štoly vyšla kuřimskou radnici na víc než milion korun. Z toho zhruba padesát procent pokryla dotace od Jihomoravského kraje.

Stísněné prostory kuřimské štoly na konci druhé světové války po zvuku sirén ukrývaly na dva týdny až dva tisíce lidí. Původně přitom měly mít prostory pod kopcem Záruba zcela jiný účel.

„Kuřimské štoly byly vybudovány z popudu kuřimské zbrojovky, která sem chtěla přenést část své výroby. To se ovšem samozřejmě nakonec nerealizovalo,“ vysvětlila historička Sylvia Laurincová. Po desítkách let jsou místa znovu přístupná. Nová expozice ukazuje i pozůstatky z válečné doby.

„Během války ovšem často elektřina nefungovala, proto byly mezi výrobními halami rozestavěny ruční sirény, které se roztáčely klikou. My tady máme jednu takovou menší sirénu ruční, která je plně funkční,“ popsala Laurincová.

Kuřimské štoly se otevřely veřejnosti (zdroj: ČT24)

Do budoucna plánuje město zpřístupnění i dalších chodeb. Rozsáhlý komplex je v současnosti zavalený. „Bohužel je v trošku jiných geologických podmínkách a jeho zpřístupnění bude podstatně finančně náročnější,“ uvedl starosta města Kuřim Drago Sukalovský (STAN).

O prohlídku místa je velký zájem, vstup do expozice kuřimské štoly je až do konce roku vyprodaný. Štola ale přitahuje i pozornost vědců. Geology v ní zaujaly krápníky, které v chodbách vznikají kvůli vysoké vlhkosti.