V Kuřimi chtějí zpřístupnit podzemní štoly, kde se za války ukrývali lidé před bombardováním

Do štol pod Kuřimí se vypravila redaktorka Veronika Gecová (zdroj: ČT24)

V Kuřimi na Brněnsku začíná vznikat nová naučná stezka. Skupina místních nadšenců chce ještě letos v létě zpřístupnit místní štoly, kde se za druhé světové války ukrývali lidé z blízkého okolí Kuřimi i z Brna. Štoly by měly být v budoucnu přístupné o víkendech, a to za drobný poplatek a s průvodcem.

Kuřimský kopec v lokalitě Pod Zárubou byl před lety útočištěm místních lidí před běsnící válkou. Teď je to zapomenuté místo, které se snaží obnovit místní nadšenci.

„Tady se nacházíme ve vybetonované části jednoho ze šesti vchodů do štol. V další části byly úkryty pro lidi, kde byly i plánované ošetřovny, měly být vybavené záchody,“ popsal amatérský historik Václav Toman.

Vybetonované vchody do štol
Zdroj: ČT24

Ve štolách u Kuřimi za války přebývalo až tři tisíce lidí. Poskytly jim úkryt v dubnu 1945, když Rusové bombardovali ustupující frontu. Předchozí spojenecké bombardování v roce 1944 bylo totiž pro místní natolik otřesné, že se rozhodli se vzdát čerstvého vzduchu výměnou za pocit bezpečí. Zničené byly domy i budovy Zbrojovky.

„Část štol měla být dokonce určená pro výrobní stroje. Za války vedoucí pracovníci Zbrojovky předpokládali nepřátelské záměry, a tak očekávali, že bude potřeba ukrýt jak lidi, tak stroje, kterých bylo nedostatek,“ vysvětlil Václav Toman.

Štoly bude třeba vyčistit, staticky zajistit a osvětlit

Zašlé historii teď chtějí dát nadšenci opět jasnější obrysy i pro dnešní generaci. „Určitě budeme potřebovat vyjádření statika, budeme muset stavbu zlegalizovat, zapsat na stavebním úřadě, budeme muset štolu vyčistit, zajistit, přivést elektřinu, zařídit osvětlení,“ řekl starosta Kuřimi Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Součástí naučné stezky by mohl být i jeden ze sedmi protileteckých krytů. Měly chránit zaměstnance továren před střepinami z leteckých pum.