Testy odhalily v pardubické věznici 170 nakažených koronavirem. Vzorky se budou odebírat dál

V pardubické věznici je 170 nakažených koronavirem (zdroj: ČT24)

Nákaza koronavirem se rozšířila také v pardubické věznici, která eviduje už více než 170 nemocných mezi zaměstnanci i odsouzenými. Mobilní tým zatím odebral asi 250 vzorků k testování. Vzhledem k tomu, že nakažených může být mnohem více, bude se v testování pokračovat i v následujících dnech.

V pardubické věznici nyní platí velmi přísná protiepidemická opatření a také zákaz návštěv. Většina odsouzených má podle hygieniků bezpříznakový nebo jen lehký průběh onemocnění covid-19. „To onemocnění tam bylo zavlečeno zaměstnancem, který se bohužel pohyboval na několika místech ve věznici,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Pardubicích Antonín Vykydal.

Kvůli nákaze musela vězeňská služba upravit i režim odsouzených, tak aby snížila riziko přenosu onemocnění. V Pardubicích si navíc trest odpykávají i odsouzení se zdravotními obtížemi, někteří tak musejí být izolováni. „Jsou nastaveny stovky protiepidemických opatření, která fungují. Chod věznice je přizpůsobený té situaci,“ řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. 

Jedná se o britskou mutaci koronaviru?

Zda se v pardubické věznici šíří britská mutace koronaviru, zatím s jistotou říci nelze. „Na základě velkého počtu pozitivních případů je plánováno vyšetření dalších odsouzených metodou PCR,“ řekl Vykydal. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) řekl, že se bude muset počkat na další výsledky testů. „Je evidentní, že procento nakažených je tam velmi vysoké,“ dodal. 

Zdravotníci mají podezření, že na Pardubicku se šíří právě zmíněná britská varianta viru. Podle ředitele pro zdravotní služby Nemocnic Pardubického kraje Vladimíra Ningera by se mohlo jednat až o jednu třetinu všech vzorků.  

Z více než devatenácti tisíc odsouzených eviduje Vězeňská služba ČR 464 nakažených koronavirem, kromě nich onemocnělo i 335 zaměstnanců. K dispozici má celkem 83 covidových lůžek ve vlastních nemocnicích v Praze a Brně, obsazená jsou tři lůžka.