Celníci zadrželi turecký kamion s desítkami běženců. Odhalil je rentgen

Jihomoravští celníci ve čtvrtek odpoledne zadrželi na dálnici D2 kamion s návěsem, ve kterém bylo 48 migrantů. Lidi v návěsu rozpoznal rentgen. Vůz celníci odstavili v Podivíně na Břeclavsku.

Mluvčí celníků Lada Temňáková uvedla, že šlo o obvyklou kontrolu kamionu. Celníci na D2 takto kontrolovali tahač s návěsem. „Má tureckou poznávací značku. Uvnitř byli dva řidiči, podle dokladů měli vézt dlaždice,“ uvedla mluvčí.

Velkokapacitní rentgen celníků ale v návěsu odhalil lidi. Kamion celníci odstavili u Podivína, kolem 17:20 z něj lidé postupně za asistence celníků a policistů začali vycházet ven. „Jde o muže a ženu mladšího věku, není mezi nimi dítě. Prohlásili o sobě, že jsou ze Sýrie a měli namířeno do Německa,“ dodala mluvčí.

Celníci původně odhadovali, že půjde o 20 až 30 lidí, v návěsu jich ale bylo 48, z toho jedna žena. Policie je nyní rozveze na služebny cizinecké policie a bude ověřovat jejich totožnost. Mluvčí Bohumil Malášek uvedl, že ještě nelze přesně říct, co s nimi bude dál. Mohou být například vráceni tam, odkud přijeli, mohou také požádat o azyl. Oba řidiči jsou zadržení, kriminalisté zjišťují, jakou roli v případu hráli.

Celníci na jihu Moravy migranty zadrželi i v minulých měsících, šlo ale vždy o pár lidí. Naposledy koncem října poblíž hranice se Slovenskem zadrželi na polní cestě tři běžence. Žádný z nich neměl u sebe doklad totožnosti, kvůli dalšímu prověřování je převzala policie.