Vodáci nesmí na Teplou Vltavu. Platí zákaz kvůli nízké hladině řeky

Události v regionech: Zákaz splouvání Teplé Vltavy (zdroj: ČT24)

Platí zákaz plavby po Teplé Vltavě v Národním parku Šumava na samém startu prázdnin. Hladina už podruhé během týdne klesla pod limit půl metru. Vodáci tak museli změnit plány. Pravidla pro splouvání jsou kvůli ochraně přírody neúprosná.

Pod Soumarským mostem byla v osm hodin ráno hladina Teplé Vltavy těsně pod padesát centimetrů. A ten jeden milimetr rozhodl. Vodáci na řeku v národním parku Šumava nesmějí.   

„Je to docela špatné. Nepamatujeme, že by v tenhle čas bylo tak málo vody,“ popsal Zdeněk Hašek z registračního místa Soumarský most NP Šumava.

Vodáci měli povinnou registraci, lodě ale musely zůstat na břehu. „Zdá se, že by to šlo, ale dále můžou být nějaké kameny, takže tomu rozumím,“ říká vodák z Ostravy Juraj Pecár. 

Je to ale kvůli ochraně přírody a hlavně perlorodky říční. Lodě by jim při nízkém stavu mohly ublížit.  „Nedá se nic dělat, příroda je důležitější, také po nás musí něco zůstat,“ poznamenal vodák ze Zlína Rudolf Slezák.

„Na pátek jsme měli 24 lodiček, bohužel ty lidi nepojedou, ale vrátíme jim peníze,“ doplnil Hašek.

V květnu a červnu mohli vodáci na řeku většinou bez omezení. Během tohoto týdne zakázala správa parku splouvání už podruhé.

Hladina kolísá kolem padesáti centimetrů. Stačí, aby o víkendu zapršelo, a vodáky pustí na řeku. Skupina ze Zlína to zkusí znovu až na podzim.