V Českém Krumlově omezili dopravu v centru. Politici si ji chválí, někteří podnikatelé jsou proti

UvR: V Českém Krumlově omezili dopravu v centru města (zdroj: ČT24)

Český Krumlov před třemi měsíci omezil vjezd do historického centra, aby tak usnadnil v úzkých uličkách pohyb návštěvníkům města. Zatímco průvodci časové omezení, které platí mezi desátou ranní a třetí odpolední, vítají, část místních ho kritizuje.

Město už dřív zdražilo jednorázové povolenky. Jednorázová povolenka, která řidiče opravňuje k vjezdu do centra, tak od června stojí sto korun. Dříve byla k mání za dvacetikorunu. Taxikáři platí ještě více. „Šest set korun to stálo předloni a vloni se platily dva tisíce. Navýšit platby o tři sta procent je, myslím si, dost,“ říká taxikář František.

 S komplikacemi musí počítat i podnikatelé. Ti nemohou do centra jezdit v době, kdy se tam pohybuje nejvíce turistů.

„Nesmí sem od 10 do 16 hodin, respektive do 15.30. Od 15.30 sem smějí taxikáři a vozy shuttle,“ říká velitel krumlovské městské policie Jan Šítal.

Radnice k omezení přistoupila, protože chtěla zklidnit dopravu v úzkých uličkách města. „Tehdy jsme počítali, že do pěší zóny vjíždělo zhruba dvanáct set aut, takže to bylo během dne opravdu velmi silné,“ vysvětluje místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Podle dopravního experta Roberta Šťastného se opatření městu vyplatilo hlavně proto, že omezilo provoz přímo v pěší zóně. „I do pěší zóny potřebuje občas někdo vjet, třeba zásobování nebo taxikáři. Ale omezit tam dopravu je pro město jednodušší než ve městech, která chtějí snížit množství aut v historickém centru bez pěší zóny,“ myslí si Šťastný.

Průvodci si změnu pochvalují

Nová pravidla platí už více než tři měsíce. Počet vydaných povolenek se po zdražení snížil o šedesát procent a s tím i provoz. „Myslím si, že mezi desátou až patnáctou hodinou je pěší zóna skutečně pěší zónou tak, jak má být,“ domnívá se místostarosta Hermann.

Některým místním se opatření nelíbí, krumlovští průvodci ale mají jiný názor. „Zjistili jsme, že došlo k uvolnění ulic, k uvolnění průchodnosti,“ uvádí jednatel Sdružení průvodců Český Krumlov Otto Šrámek. Nová pravidla ale nejvíce prověří až hlavní turistická sezona.