Hradecká nemocnice se snaží zbavit firmy provozující následnou péči. Přou se o dluh

Události v regionech: Spor mezi fakultní nemocnicí a soukromou firmou (zdroj: ČT24)

Královéhradecká fakultní nemocnice se pokouší vypovědět smlouvu společnosti Estrella Health, která v jejím areálu provozuje patnáct lůžek následné intenzivní péče. Nemocnice tvrdí, že jí firma dluží necelých jedenáct milionů korun. Zatím ale její LDN funguje dál, Estrelly se zastal Nejvyšší soud.

Mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jan Špelda řekl, že společnost Estrella Health dluží nemocnici 10,7 milionu korun za nájemné, energie, vodu a také nezaplacené pokuty. Ředitel firmy David Hanzl to odmítl. „Nějaké dluhy tam budou, ale v žádném případě ne v této výši,“ zdůraznil.

Estrella Health pečuje v o pacienty s plicní ventilací, pro které má připraveno patnáct lůžek následné intenzivní péče v areálu staré fakultní nemocnice. Zůstává v něm, přestože dostala výpověď, kterou potvrdil soud. Měla podle ní vyklidit prostory v lednu, ale Nejvyšší soud vykonatelnost rozhodnutí odložil. Firma se mimo jiné hájí tím, že do budovy, kde působí, investovala desítky milionů korun. Nemocnice objednala posudek a je připravena investice uhradit.

Podle ředitele nemocnice Aleše Hermana přislíbil jeden z představitelů firmy, že prostory vyklidí, ale s několikaměsíčním zpožděním – v dubnu nebo až v červnu. Hanzl nic takového potvrdit nechtěl. „Hledáme řešení, které bude kompromisní pro obě dvě strany a přijatelné. Až ho projednáme a nalezneme případně shodu, tak se o něm můžeme bavit,“ řekl.

I přes zásah Nejvyššího soudu má nemocnice ve vzájemných sporech navrch. Estrella Health neuspěla s žalobou, v níž se domáhala, aby jí nemocnice poskytla k podnikání další patro pavilonu. „V době neplacení nájemného je obtížné souhlasit s dalším rozšířením činnosti,“ podotkl Herman.

Podle mluvčího krajského úřadu Dana Lechmanna nemění spory nic na tom, že Estrella může poskytovat zdravotní služby. „Estrella Health má vydané oprávnění k poskytování zdravotních služeb na dobu neurčitou. Soudní spory mezi fakultní nemocnicí a společností nemají přímý dopad na toto oprávnění,“ ujistil.