Embolii umí vinohradští doktoři řešit i bez léků. Operace je ale náročná

UDÁLOSTI: Unikátní řešení plicní embolie (zdroj: ČT1)

Plicní embolii dokážou lékaři z pražské vinohradské nemocnice řešit i u pacientů, kterým nemohou podat lék na rozpuštění nebezpečných krevních sraženin. Odstraňují je operací, při níž tenkou trubičkou sraženiny odsají. I v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady ale takovou metodu používají jen zřídka. Zatím provedli její kardiologové čtyři operace.

Embolie je onemocnění, které bezprostředně ohrožuje život. Obvyklou léčbou bývá rozpuštění krevních sraženin, které ohrožují fungování plic. K tomu ale musí pacient pozřít léky na ředění krve, což v některých případech není možné kvůli jiným komplikacím.

Ve vinohradské nemocnici provádějí kardiologové operaci, která je alternativou k rozpuštění sraženin pomocí léků. „Zákrok začíná tím, že musím zajistit přístup do stehenní žíly, přes kterou se potom dostáváme do plicních tepen,“ popsal lékař Josef Kroupa. Do těla pak takto kardiologové vsunou zhruba osm milimetrů širokou hadičku, kterou sraženiny odsají.

Princip je to jednoduchý, ale provedení zákroku velmi náročné. Lékaři se do něj pouští jen zřídka. Na Vinohradech jsou ale k dispozici i regionálním nemocnicím, aby jim poskytli radu při nejsložitějších případech embolie.