Léčebny dlouhodobě nemocných trápí nedostatek lékařů. Někde pomohli ti z Ukrajiny

Kritický nedostatek lékařů v léčebnách dlouhodobě nemocných (zdroj: ČT24)

Řadu léčeben dlouhodobě nemocných trápí už delší dobu kritický nedostatek lékařů. Některá zařízení hledají zdravotnický personál marně. Nepomáhají ani mzdy srovnatelné s těmi v nemocnicích, dokonce ani náborové příspěvky. Léčebny nejsou pro lékaře profesně lákavé, spousta z nich obor opouští nebo odchází do důchodu.

V léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví se starají o více než 120 pacientů. Po odchodu lékařky hledá ředitelka zařízení Jana Tomšů náhradu. Problém s nedostatkem personálu je dlouhodobý. „Hledání lékařů je každodenní prací nás ředitelů,“ dodala.

Podobná situace je v královéhradecká léčebně dlouhodobě nemocných. Radim Faltus tam pracuje jako ředitel a zároveň jako primář. Jedna z jeho kolegyň nedávno odešla. Kdyby skončil i on, péče o pacienty by byla ohrožena, sám je přitom v důchodovém věku.

„Nemůžu tady nechat svoje kolegy ve štychu, ta situace skutečně může dospět, nechci říkat do kolapsového stavu, ale do velmi kritického stavu,“ vysvětlil ředitel hradecké LDN.

Podobná situace je v řadě dalších léčeben

Potíže jako v Rybitví nebo Hradci Králové mají i další východočeské léčebny. Péči o pacienty tam ale zatím omezovat nechtějí. „Nám tuto situaci pomohl vyřešit příchod zahraničních lékařů, zejména z Ukrajiny,“ uvedla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

V léčebnách dlouhodobě nemocných v celém Česku je zhruba tři a půl tisíce lůžek. Převážně krajské léčebny ale navyšovat kapacity nemohou, právě kvůli personálním problémům. „Věk lékařů se zvyšuje. Proti tomu přece jen těch absolventů není tolik,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (Socdem).

Problém je ale i v tom, že léčebny dlouhodobě nemocných nejsou akreditovaná pracoviště. To znamená, že se nemohou zapojit do vzdělávání mladých lékařů.