V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Zraněná žena okolo sedmdesáti let je při vědomí, má zlomenou nohu a po zajištění byla převezena k další péči na ortopedii,“ informovala pražská záchranná služba.

Ostatních dvanáct lidí z výtahu převezli záchranáři preventivně na centrální příjem Bulovky, všichni jsou nicméně bez zjevných zranění. Mezi cestujícími byly podle nemocnice i čtyři děti.

Hasiči společně s bezpečnostní službou spadlý výtah zajistili. Podle nich byla maximální kapacita výtahu šest lidí. „V době pádu bylo ve výtahu celkem třináct osob, a to i přes maximální kapacitu šest osob,“ upozornili.

Informace o příčinách pádu bude chtít od vedení nemocnice ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) včetně opatření, aby se podobná situace neopakovala. Poděkoval také pražským hasičům a záchranářům za rychlý zásah po zřícení výtahu.

Policie případ vyšetřuje jako možné obecné ohrožení z nedbalosti

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský řekl, že výtah spadl z druhého patra. Na místo dorazil servisní technik, kriminalisté i policisté místního oddělení. Zjistili, že výtah byl přetížený, povolená kapacita byla překročena víc než dvojnásobně. Případ prověřují jako možné obecné ohrožení z nedbalosti. „Postupně vyslechneme lidi, kteří ve výtahu cestovali,“ dodal policejní mluvčí.

Mluvčí nemocnice Bulovka Eva Stolejda Libigerová sdělila, že výtah spadl v budově číslo tři, kde působí oddělení ORL a která patří pod magistrát. „My si tuto budovu pronajímáme, z technického hlediska pod nás nespadá,“ uvedla mluvčí.  

Primátor Svoboda napsal, že zřícení výtahu v nemocniční budově byla nešťastná událost a zjevně zbytečná nehoda. „Podle mých informací z místa byl výtah po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se nejspíš opravdu kvůli přetížení – jel v něm dvojnásobek lidí. Dbejte prosím limitů a nezapomínejte na bezpečnost svoji ani ostatních,“ poznamenal.