TÉMA

Šachta

Uranová šachta 11 na Příbramsku se otevře návštěvníkům

Šachta číslo 11 na Příbramsku, kde stovky politických vězňů těžily radioaktivní uranovou rudu, se má otevřít návštěvníkům. Zatím do historického areálu může veřejnost jen výjimečně. Jak v uranovém dole Bytíz spolu s horníky vězni pracovali, ukáže interaktivní výstava. Štáb ČT provedl šachtou Ladislav Skočdopole, který v dole pracoval třicet let.
14. 6. 2024|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově

Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|

Staré šachty způsobily propad silnice u Hostomic na Bílinsku, sondy zjistí stav podloží

Na odbočce silnice I/13 u Hostomic na Bílinsku začala oprava nerovností. Vozovka se tam propadla kvůli starému důlnímu dílu, silnice je totiž v tomto úseku poddolovaná. O několik set metrů dál se navíc v roce 2018 začal sunout svah, od té doby řidiči úsek projíždějí jenom v jednom jízdním pruhu.
19. 2. 2022|

Mizí most, který spojuje důl Paskov s nedalekou haldou. Neměl využití a chátral

Státní podnik Diamo začal ve čtvrtek bourat ocelový most, který dříve spojoval Důl Paskov na Frýdecko-Místecku s nedalekou haldou. Po mostu se v minulosti přepravovala hlušina z úpravny dolu právě na haldu, od roku 2017 se už ale nevyužívá a chátrá. Přepravník, který vede nad řekou Ostravicí i železniční tratí, má být zlikvidován během jednoho dne. Celková délka mostu je 800 metrů, Diamo ale rozebere jenom čtyřicetimetrový úsek, který vede nad tratí a cyklotrasou.
7. 10. 2021|