Firma slíbila hasičům z Ludvíkova zimní zahradu, ale zmizela s penězi. Sousedé se jim teď skládají na další pokus

Události v regionech: Hasiči zadali firmě práci, zaplatili, firma přestala komunikovat (zdroj: ČT24)

Dobrovolní hasiči z Ludvíkova pod Smrkem si chtěli nechat vylepšit zázemí pro konání společenských akcí. Firma Esmero, kterou si najali na stavbu zimní zahrady, se ale po zaplacení zálohy odmlčela – nic neudělala a přestala komunikovat. Hasiči tak přišli o dlouholeté úspory. Na firmu podali trestní oznámení, peníze ale nemají. Aby si mohli zimní zahradu přece jenom dovolit, vyhlásila radnice veřejnou sbírku, přispívají do ní sousedé i někteří další dobrovolní hasiči.

Když společnost Esmero po zaplacení zálohy nezačala stavět a nereagovala na žádost o dokončení díla, začali pátrat na internetu a zjistili, že jsou s firmou potíže dlouhodobě. Ve faceboové skupině našli pět stovek nespokojených zákazníků. Esmero nekomunikuje s nimi a nereagovala ani na snahu České televize o kontakt.

„Takže konec této záležitosti je ten, že jsme podali trestní oznámení na firmu Esmero,“ uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů Ludvíkov pod Smrkem Pavel Malý.

Podáním trestního oznámení se ale vyplacené peníze nevrátily. Hasiči by přesto chtěli své zázemí upravit. Zimní zahrada neměla ani tolik sloužit jim samotným, jako spíše hostům při společenských akcích, jaké dobrovolní hasiči v malých obcích pořádají. Podle Malého se právě z takových akcí sešly peníze, které nakonec zmizely.

Aby přece jen mohli své plány uskutečnit, pokoušejí se Ludvíkovští peníze vybrat znovu ve veřejné sbírce. „Přijde mi smutné, že se sbor dobrovolných hasičů, kteří pomáhají lidem, dostane do takové situace. Z toho důvodu jsem se rozhodl udělat sbírku na donio.cz,“ řekl starosta Nového Města pod Smrkem (pod které Ludvíkov patří) Petr Černica (ANO).

Kromě příbuzných a lidí z Ludvíkova do sbírky přispěli i hasiči z jiných jednotek. „Jsem dobrovolný hasič, a jakmile jsem tuto výzvu na Facebooku viděl, přispěl jsem kolegům hasičům z Ludvíkova,“ podotkl Stanislav Říha ze SDH Jablonecké Paseky.