Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.

Policie viní Charváta a jeho bývalou náměstkyni Helenu Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) z toho, že chtěli ovlivnit, kdo získá zakázku na výstavbu parkovacího domu. Vítěze soutěže, společnost Porr, se podle informací z médií snažili vyřadit tím, že si dali zpracovat znalecký posudek, který měl dokázat, že slibovaná doba výstavby je nereálně krátká. Posudek to ale nepotvrdil a firma Porr začala parkovací dům stavět.

Po rozsáhlé razii na pardubickém magistrátu obvinila policie devatenáct lidí a dvě firmy. Jsou mezi nimi například tehdejší šéf Rozvojového fondu Pardubice a zastupitel první městské části Michal Drenko, místopředseda představenstva Služeb města Pardubic Aleš Kopecký a předseda představenstva fondu Pavel Nevečeřal. Dalšími jsou bývalý vedoucí odboru majetku a investic magistrátu Jaroslav Hruška, jeho nástupce ve funkci Petr Škoda, který již v úřadu nepracuje, a referent odboru majetku a investic pardubického magistrátu Petr Hušek. Mezi obviněnými jsou zástupci stavebních firem. Z právnických osob byly obviněny společnosti SBF Pardubice a KTS Integra Pardubice.

Pardubice odvolaly z funkcí Drenka, Kopeckého, Nevečeřala a Dvořáčkovou, která byla v dozorčí radě Rozvojového fondu Pardubice. Charvát se všech svých funkcí vzdal, byl radním, zastupitelem a měl funkce například v pardubických vodárnách či fondu.

Předsednictvo hnutí ANO Charváta a Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu vyloučilo. Dvořáčková byla členkou ANO v minulosti, později vystoupila a do současného zastupitelstva se dostala jako nestraník na kandidátce SPD.