Soud v kauze pardubických zakázek poslal do vazby exprimátora Charváta i další dva obviněné

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic za ANO Martina Charváta (ve středu ho ANO vyloučilo z hnutí). Spolu s dalšími byl obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami Pardubic a městských firem. Státní zástupkyně podala návrhy na vazbu celkem u tří osob, soud kromě Charváta rozhodl o vazbě i v dalších dvou případech. Celkem bylo obviněno devatenáct lidí, šestnáct z nich policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.

„Na mého klenta byla uvalena vazba z důvodu, že podle názoru státní zástupkyně, ke kterému se přiklonil i soud, hrozí nebezečí, že by mohl ovlivňovat několik svědků,“ uved Charvátův advokát Pavel Jelínek. Vazba v tomoto případě může trvat maximálně tři měsíce, Jelínek se bude snažit ji zkrátit.

Okresní státní zastupitelství Pardubice o návrzích na vazbu informovalo v tiskové zprávě.  Policie obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. 

Do vazby kromě Charváta zamířil i ředitel Krajské hospodářské komory Jozef Koprivňanský – oba zastupuje Jelínek. Třetí je bývalá náměstkyně primátora a členka dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice Helena Dvořáčková, nynější zastupitelka za SPD, dříve za ANO.

„U všech obviněných jsem shledal důvod koluzní vazby a všichni tři odcestovali do vazebních věznic,“ řekl soudce Karel Gobernac. U Dvořáčkové s ohledem na uváděné částečně nepříznivé zdravotní okolnosti zvažoval i jiné řešení, podle něj ale nebyly zásadní zdravotní důvody dostatečně prokázané.

Charváta a Drenka předsednictvo ANO vyloučilo

Policie v úterý zadržela i současného šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka (ANO), místopředsedu představenstva Služeb města Pardubic Aleše Kopeckého nebo předsedu představenstva fondu Pavla Nevečeřala. Charváta a Drenka ve středu předsednictvo hnutí ANO vyloučilo.

Pardubická opoziční ODS připravuje na pondělní městské zastupitelstvo návrh zpřísnění podmínek při zadávání veřejných zakázek. „Pro nás je nejhorší zjištění, co říkají orgány v trestním řízení, že se jedná o dlouhodobou, systematickou a sofistikovanou činnost. To je pro nás v uvozovkách horší než chycení jednoho zbojníka,“ řekl zastupitel a poslanec Karel Haas (ODS). 

Stranu také zajímá, jak je možné, že selhaly kontrolní mechanismy. Město má ve svých firmách zástupce v dozorčích orgánech. „Co tam dělali?“ podivil se Haas. Strana proto navrhne, aby byly požadavky na členy orgánů firem, kde má město své členy, přísnější. 

ODS také bude požadovat, aby zastupitelé odvolali Charváta z městské rady. Charvát je i ředitelem pardubických vodáren a dlouhodobě v jejich představenstvu, odkud by měl podle ODS také odejít. „Městská rada musí zajistit jeho odvolání z VaKu,“ dodal Haas.

Další obvinění

Mezi obviněnými jsou také bývalý vedoucí odboru majetku a investic magistrátu Jaroslav Hruška, jeho nástupce ve funkci Petr Škoda, který již v úřadu nepracuje, a referent odboru majetku a investic pardubického magistrátu Petr Hušek.

Obvinění si vyslechli i lidé ze stavebních a montážních firem, konkrétně Milan Frydrych ze společnosti firmy SBF a jeho syn Tomáš, Pavel Navara, jednatel stavební firmy Navara Pardubice, Dominik Hanousek a Jiří Hanousek z pardubické firmy Instal Hanousek, Jiří Bolehorský, živnostník v oboru revize, montáž a servis elektrických zařízení, Miroslav Pulicar, jednatel a společník firmy ELREG Pardubice, Lukáš Vajer, jednatel a společník firmy Gamet elektro Dašice, Jan Matěj, jednatel a majitel firmy Maximum CZ ze Spojilu a Luboš Zámiš, jednatel a společník firmy ELLUX Pardubice.

Z právnických osob byly obviněny společnosti SBF Pardubice a KTS Integra Pardubice, obě s majetkovou účastí Frydrychových. Celkovou škodu policie vyčíslila na desítky milionů korun.

Média zmiňovala v souvislosti s obviněním Charváta a Dvořáčkové zakázky na rekonstrukci letního stadionu a výstavbu parkovacího domu v jeho sousedství. Obě zakázky získala společnost Porr, podle Jelínka ale mezi obviněnými právnickými osobami nefiguruje, alespoň zatím.