Dva roky zůstane hlučínská štěrkovna zavřená pro koupání. Město chystá revitalizaci jezera

Revitalizace Hlučínského jezera (zdroj: ČT24)

Na celé dva roky bude pro veřejnost uzavřeno Hlučínské jezero. Oblíbená rekreační lokalita projde rozsáhlou revitalizací. Už na konci července tam začala první etapa, která zahrnuje protipovodňová opatření.

Hlučínské jezero na Opavsku je vyhledávanou rekreační oblastí, kterou během sezony navštíví tisíce lidí. Zhruba sto třicet hektarů rozlehlá vodní plocha a její okolí se promění ve velké staveniště. Teď probíhají přípravy. „Firma provádí pasportizaci zeleně a komunikací, domlouvá s dopravním inspektorátem uzávěry komunikací a umístění oplocení,“ řekl starosta Hlučína Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Zlepší se i protipovodňová ochrana

Do konce roku 2020 začnou práce na čelní hrázi, na lávkách přes potok Juliánku a vodní tok Opavu a taky práce na levobřežní a pravobřežní hrázi řeky Opavy. „Ty hráze budou zvýšeny zhruba o tři metry, bude tím zlepšená protipovodňová ochrana celého území. A také se zmenší aktivní záplavová zóna, což umožní rozvoj tohoto území,“ vysvětlila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Projekt na revitalizaci Hlučínského jezera se zpracovával už od roku 2008. Přípravy brzdil fakt, že se nachází na katastru pěti obcí, a také vysoká cena, jedna miliarda korun. Proto byl projekt rozdělen na dvě části, protipovodňovou a developerskou. „Ceny jsou dány, firma Gardenline vysoutěžila první etapu zhruba za pět set sedmdesát pět milionů korun. Vše jde ze sanačního fondu ministerstva financí,“ řekl starosta Hlučína.

Své budou moci říci i občané

Budoucí využití areálu Hlučínského jezera chce vedení města Hlučína konzultovat s občany. Už na podzim plánuje veřejné projednávání a zpracování studie. „Nápadů je spousta, budeme určitě soutěžit firmu, která bude tuhle studii zpracovávat. Ale chceme, aby se do toho zapojili i občané, protože tento areál má hodně velký potenciál,“ sdělila místostarostka Hlučína Petra Řezáčová (KDU-ČSL).

Možná se nějakou část pláží podaří zprovoznit už v příštím roce, jisté to ale není. Úplně hotovo by mělo být až po letní sezoně 2022.