Witowski skončil jako ředitel a šéf představenstva DPP

Dozorčí rada DPP odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského, skončil i jako generální ředitel. Představenstvu doporučila, aby na jeho místo určilo Ladislava Urbánka, dlouhodobého dopravního ředitele podniku. Ve vedení skončili i obvinění Marek Kopřiva a Jiří Špička. Dozorčí rada se mimořádně sešla kvůli aktuálním obviněním z korupce při zadávání veřejných zakázek a měla jednat i o vypsání výběrového řízení na generálního ředitele. K obojímu radu vyzval též primátor Bohuslav Svoboda (ODS). I radní hlavního města by se měli v pondělí situací v podniku zabývat.

„Skutečnost o svém odvolání jsem se bohužel dozvěděl pouze z médií. Je to rozhodnutí dozorčí rady a já ho respektuji. Předseda dozorčí rady (Zdeněk) Hřib mě o rozhodnutí nijak neinformoval a důvody mého odvolání mi nevysvětlil. Zaráží mě to zejména proto, že se Piráti tak vehementně rozhořčovali nad nedůstojnou komunikací odvolání pana (Ivana) Bartoše,“ napsal České televizi Witowski.

Dozorčí rada nově zvolila do představenstva ekonomického ředitele podniku Jiřího Pařízka, takže zůstává usnášeníschopné. Patnáctičlenná dozorčí rada je složena z deseti zástupců města a pěti zaměstnanců podniku a má mimo jiné v kompetenci volbu členů pětičlenného představenstva. Pokud by členové rady nezvolili do představenstva ekonomického ředitele podniku Pařízka, nemělo by dost členů k přijímání rozhodnutí.

Brífink k situaci v DPP po odvolání předsedy Witowského (zdroj: ČT24)

„Představenstvo současně od dozorčí rady dostalo za úkol, aby do třicátého tohoto měsíce připravilo výběrové řízení na uvolněná místa v představenstvu,“ řekl místopředseda dozorčí rady DPP Jakub Jiran (Piráti).

Dozorčí rada také uložila představenstvu, aby hájilo zájmy DPP v trestním řízení. Dopravní podnik zatím nebyl policií ani státním zastupitelstvím identifikován jako poškozený. „Uložili jsme představenstvu, aby se pokusilo identifikovat všechny zaměstnance, kterým bylo sděleno obvinění, kteří jsou dotčení tím trestním řízením. Dopravní podnik nemá tyto informace. A zajistilo, aby tito zaměstnanci neměli dál vliv na probíhající projekt a nemohli škodit dopravnímu podniku,“ řekl Jiran.

Vrchní státní zastupitelství v Praze před týdnem oznámilo, že obvinilo třináct fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se pak počet obviněných rozšířil na čtrnáct. Mezi jmény jsou mimo jiné tehdejší členové představenstva podniku Kopřiva a Špička a také bývalý člen dozorčí rady Jan Marek, který již na funkci rezignoval.

DPP stoprocentně vlastní hlavní město a řídí jej pětičlenné představenstvo, jehož předsedou byl dosud generální ředitel podniku Witowski. Na představenstvo dohlíží patnáctičlenná dozorčí rada, složená ze zástupců stran pražského zastupitelstva. Ta i volí a odvolává členy představenstva. Hřib požadoval mimo jiné i rezignaci Witowského, který obviněný není a odmítá, že by pro jeho konec ve funkci byl důvod. V případě, že podnik vypíše výběrové řízení na nového ředitele, uváděl, že se do něj přihlásí.